Aknamezők telepítését készítik elő a lengyelek a keleti határuknál

3 hete ezelőtt 17



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Lengyelország a Keleti Pajzs elnevezésű projektjével csatlakozni akar a Litvánia, Lettország és Észtország által tervezett határvédelmi vonalhoz, hogy közös rendszer jöjjön létre az Európai Unió (EU) keleti határán – jelentette be hétfői varsói sajtóértekezletén Cezary Tomczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes.

Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül

A miniszterhelyettes Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszterrel és Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel közös sajtókonferencián ismertette a 10 milliárd zloty (904,5 milliárd forint) értékű projekt egyes részleteit. Varsó azt szeretné, hogy a Keleti Pajzs egységes egészet képezzen a Balti Nemzetvédelmi Vonal nevű projekttel – jelentette ki Tomczyk. A miniszterhelyettes a minap látogatást tett a három országban, és megtekintette azokat a helyszíneket, ahol a rendszer a tervek szerint kiépül.

Kosiniak-Kamysz hozzáfűzte: a balti államok okultak a második világháború tapasztalataiból.

Egy folyamatos balti védelmi vonal és a mi pajzsunk összekapcsolása a legjobb megoldást jelenti

– húzta alá.

A felszólaló politikusok az 1945 utáni legnagyobb lengyelországi határvédelmi projektnek nevezték a 2028-ig a keleti határ mintegy 700 kilométeres szakaszán, ezen belül a fehérorosz határ 400 kilométeres szakaszán létesítendő, a lengyel-fehérorosz határon már álló acélkerítést is magában foglaló Keleti Pajzsot. Tomczyk elmondta: a határvédelem és az ezt szolgáló felszerelés tekintetében fel akarják használni Ukrajna jelenlegi tapasztatát.

Kosiniak-Kamysz elmondta: a korszerű térfigyelő és drónrendszerekből, terepakadályokból, valamint a lakosság és a katonák számára szánt búvóhelyekből álló, a létrehozandó lengyel légvédelmi pajzs műholdrendszerével is összehangolt program célkitűzéseit a NATO-ban és az EU-ban is be fogják mutatni. A projekt összhangban van a NATO és az EU elrettentő és védelmi terveivel – húzta alá a miniszter.

Kukula altábornagy közölte: a pajzs keretében egyes helyeken előkészítik a terepet aknamezők létesítésére is. Aláhúzta: magát a robbanóanyagot csak „a háború elkerülhetetlensége esetén” telepítenék oda. Tomczyk bejelentése szerint néhány héten belül benyújtják a parlamenti alsóházba az ország biztonsága szempontjából kiemelt jelentőségű beruházásokról, ezen belül a határvédelmet érintő projektekről szóló törvénytervezetet. (MTI)

The post Aknamezők telepítését készítik elő a lengyelek a keleti határuknál first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!