Az óceánok az elmúlt évben minden egyes nap hőmérsékleti rekordot döntöttek

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ezért a bolygó felmelegedését okozó gázok a fő felelősek, de a tengerek és óceánok felmelegedéséhez az El Niño is hozzájárult a BBC elemzése szerint, ami az EU Kopernikusz programjának adataira alapul.

A túlmelegedett óceánok súlyosan érintették a tengeri élővilágot, és a korallok kifehéredésének újabb hullámát indították el. Az óceánok nemcsak az ember által termelt szén-dioxid körülbelül negyedét, de a felesleges hőmennyiség 90 százalékát is elnyelik. Az elmúlt évben azonban ahogy a BBC is írja, az óceánok az eddigi legaggasztóbb bizonyítékot mutatták arra, hogy nehezen bírják a terhelést. 2023 márciusa óta az óceánok felszíni átlaghőmérséklete egyre inkább a hosszú távú normák fölé kezdett emelkedni, és augusztusban új rekordot ért el.

A Kopernikusz adatai szerint a tenger felszíne idén februárban és márciusban 21,09 Celsius-fokos napi átlagot ért el. 2023. május 4. óta minden egyes nap megdőlt az évszakra vonatkozó napi rekord. Sőt, a mostani áprils volt a legmelegebb április, ezzel pedig a hónapok levegőhőmérsékletére vonatkozó rekorddöntés is folytatódott.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!