Barabás Lőrinc Quartet feat. SENA – Jazzy elektronika, egyedi hangzásvilág

3 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az alapító, Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző, már közel két évtizede a budapesti improvizatív zenei élet egyik meghatározó szereplője és mozgatórugója. Az évek során kialakult egy sajátos zenei nyelvezete, egyfajta „barabáslőrinces” dallamvilág, egyedi improvizációi pedig különleges jazz-csemegét kínálnak a műfaj kedvelőinek.

A kiforrott zenei szövet mellett azonban a megújulásnak, a kísérletezésnek is mindig helyet ad a művészetében. A zeneszerzés többarcúsága mentén alkot, szereti és keresi is az ösztönös energiákat. A szeánsznak minősülő szabad improvizálásról úgy véli: izgalmas, amikor hangulatokat, íveket lehet építeni és a pillanat hevében létrehozni valamit.

Azon zeneszerzők és muzsikusok közé tartozik, akiknek stílusát lehetetlen egy zenei műfaj égisze alá sorolni. Barabás Lőrinc a jazztől kezdve a soul-funkon keresztül a neoklasszikuson és a popon át egészen az elektronikus hangzásvilágig széles spektrumon alkot és játszik. A közelmúltban új távlatok is nyíltak, a kortárs komolyzenében több darabot komponált. Számára könnyű az átjárás az eltérő stílusok között; a jazz tanszakon végzett előadó saját bevallása szerint a jazz, a pop, valamint az elektronika határmezsgyéjére pozícionálja magát.

Országos ismertsége az Eklektric zenekar kapcsán indult. A formáció feloszlása után szólókarrierjében ugyancsak kiteljesedett. Termékeny időszakról ad tanúbizonyságot a múlt, hiszen rendszeresen koncertezett itthon és nemzetközi vizeken is előszeretettel hajózott. A jelen is rendkívül aktív: szólóban, illetve a zenekarával együtt is.

Egyéni produkcióival párhuzamosan egy idő után hiányolni kezdte a korábban oly értékesnek bizonyult csapatszellemet, továbbá az együttmuzsikálás örömét, így 2015-ben megalapította a Barabás Lőrinc Quartet-et. A zenei felállás 2021-ben teljesen kicserélődött, új tagok érkeztek a trombitás-zeneszerző mellé, Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter bőgős és Klausz Ádám dobos személyében.

Legfrissebb, “Open” című albumuk stílusában és hangzásában a hetvenes évekbeli Miles Davis, illetve Erik Truffaz korai lemezeinek lelkiállapotát idézi, a harmóniákban és előadásmódban a zenekarra jellemző stílussal összerázva.

A városmajori este extrán különleges élményt ígér, mivel az idei évadban egyedülálló módon a zenekar az Irie Maffiából ismert énekesnővel, Sena Dagaduval egészül ki.

A koncerten a kétezres években közösen készített Barabás Lőrinc Eklektric slágereket is felelevenítik a művészek, így helyet kapnak olyan közönségkedvencek is, úgymint a Strange Night, Famous, Coolhouse, Otto és a Lomha szólamai.

Bővebb információ itt található.

The post Barabás Lőrinc Quartet feat. SENA - Jazzy elektronika, egyedi hangzásvilág first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!