Bűnösnek vallotta magát egy francia állampolgár Moszkvában, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan gyűjtött érzékeny katonai információkat

2 napja ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Oroszországban kihallgatása során bűnösnek vallotta magát az a francia állampolgár, akit a múlt hónapban vettek őrizetbe, és azzal vádolnak, hogy nem regisztráltatta magát külföldi ügynökként, miközben illegálisan gyűjtött érzékeny katonai információkat, amelyeket külföldi hírszerző szolgálatok Oroszország biztonságának megkárosítására használhattak fel – közölték szerdán orosz nyomozók.

Laurent Vinatier francia kutató (képünkön) hosszú ideje dolgozott Oroszországban. A múlt hónapban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai egy Moszkva központjában lévő étteremben őrizetbe vették.

Emmanuel Macron francia államfő cáfolta, hogy Vinatier, aki a Humanitárius Párbeszéd Központjának (HD), egy svájci székhelyű konfliktusközvetítő csoportnak az alkalmazottja, a francia államnak dolgozott volna. Macron letartóztatását az orosz dezinformációs kampány részenek minősítette.

Az orosz Nyomozó Bizottság közleményében az szerepelt, hogy

a francia állampolgár bűnösnek vallotta magát az orosz katonai tevékenységgel kapcsolatos illegális információgyűjtésről szóló büntetőügyben. A kihallgatás során teljes mértékben elismerte bűnösségét.

Az orosz nyomozók szerint Vinatier több éven át nem tartotta be a külföldi ügynökökről szóló orosz törvényt, és az orosz állampolgárokkal tartott találkozókon katonai információkat gyűjtött. Az orosz hatóság közölte, hogy hét tanút hallgattak ki, akiktől Vinatier katonai információkat próbált gyűjteni – és hogy néhány találkozójukról felvételek is készültek.

Vinatier letartóztatását követő nyilatkozatában munkáltatója, a HD azt közölte: „A HD pártatlan és független közvetítő szervezetként végzett tevékenységei során embereink világszerte dolgoznak, és rendszeresen találkoznak tisztségviselők, szakértők és más felek széles körével azzal a céllal, hogy előmozdítsák a fegyveres konfliktusok megelőzésére, enyhítésére és megoldására irányuló erőfeszítéseket”.

A 47 éves Vinatier akár öt év börtönbüntetésre is számíthat. Augusztus 5-ig előzetes letartóztatásba helyezték, annak ellenére, hogy a francia nagykövetség támogatta a szabadlábra helyezésére irányuló kérelmet.

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

The post Bűnösnek vallotta magát egy francia állampolgár Moszkvában, akit azzal vádolnak, hogy illegálisan gyűjtött érzékeny katonai információkat first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!