Egy szilvás sütemény története ilyenkor már rendre a fagyasztóból indul. Az idei, dicsőségben elmúlt nyár bőségesen ontotta a gyümölcsöket, különösen a szilvát. Aki szemfüles volt és észrevette, hogy termelőktől akár 2-300 forintért is megkaphatja a gyümölcs kilóját, az biztosan betárazott belőle télire.
A karácsonyi sütés-főzés kezdete előtt itt az ideje egy kis helyet csinálni a mélyhűtőben, és hát, az évnek ebben a szakában már egyáltalán nem számít szentségtörésnek elővenni a télire eltett dolgokat. Például a fagyasztott gyümölcsöket. Ebből kiindulva, a hétvégére jó ötletnek tűnt valami finom, szilvás süteménnyel előrukkolni.
A habos szilván lepény receptjét az Ízőrzők weboldalán találtam, igazi összetett ízvilágú és sokféle állagú süti, mégis szinte buktatók nélküli. Nem kell hozzá sem különleges tudás, sem speciális konyhai eszköz, mégis bőven túlmutat a liszt-cukor-tojás-tej kombón. Mivel azonban a sütés-főzés népművészet, a receptekhez mindenki hozzáteszi a magáét, nyilván én is egy 2024-re szabott változatot készítettem el.
Dió, mogyoró, mandula – csak az íze nem mindegy
A dióburok-fúrólégy ugyanis idén nyáron is szorgalmasan dolgozott, így a dió ára az egekben van, ha egyáltalán lehet kapni. Lassan ott tartunk, hogy olcsóbb mogyoróval vagy mandulával készíteni a süteményeket, és tudom, tudom, ízlések és pofonok, de ez ellen nekem semmi kifogásom. A mogyoró vagy a mandula ugyanis külön bukét adnak a süteménynek.
A mézzel sem kell idén spórolni, amitől persze a méhészek egyáltalán nem boldogok, a fogyasztók viszont igen.
Ennek örömére cukrot egyáltalán nem tettem a sütibe, pusztán mézzel édesítettem, és ez így volt jó.
A süti alapja egy vékony, rummal és mézzel ízesített linzertészta. Erre került egy jó adag darált mogyoró, amit csodásan átjárt a szilvából kisülő, édes szaft. A tetején pedig egy mézes-mogyorós tojáshab lakik, ami még szaftosabbá és zamatosabbá teszi a süteményt. Az elkészítése nagyjából 20 percet vett igénybe, plusz a sütési idő.
Habos szilvás lepény
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 7 dkg méz
- 1 tojás
- 10 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula (ami van otthon)
- 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- 1 kg kimagozott, félbe vágott szilva (ha fagyasztva van, nem kell kiolvasztani)
- 1-2 kanál tejföl, amennyit a tészta kér
- fél csomag sütőpor
A habhoz
- 4 tojás
- 4 evőkanál méz
- 6 dkg darált dió, mogyoró vagy mandula
- 3 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
Elkészítés
- A (robotgép) tálba beletesszük a lisztet és a sütőport, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a rumot és a mézet. Teszünk bele annyi tejfölt, hogy össze tudjuk gyúrni és ne essenek le belőle morzsák. Nekem nem kellett bele tejföl egyáltalán, anélkül is jó volt az állaga. Gyorsan dolgozunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon bele a vaj a lisztbe.
- Veszünk egy sütőpapírt, meglisztezzük és kinyújtjuk rajta a tésztát tepsi méretűre, majd az egészet fogjuk és áttesszük a sütőlemezre. Megszórjuk a mogyoróval, majd a szilvát, vágott felével lefelé, ráfektetjük, jó szorosan egymás mellé. Lehetőleg alkossanak többé-kevésbé szabályos sorokat, különben nehéz lesz szeletelni. Ha szeretjük, hogy a süteményben harapható állagú marad a gyümölcs, akkor nem kell kiolvasztani a szilvát. Ha azt szeretnénk, hogy megrottyanjon a gyümölcs, akkor kiolvasztva tegyük a tésztára.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, közben elkészítjük a habot.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgájához pedig hozzáadjuk a mézet, a diót és a tejfölt, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is. Amikor lejárt a tíz perc, a süti tetejére kenjük a habot, visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg egyenletes, gusztusos barnás színt nem kap a hab.
- Ekkor kivesszük a sütőből, hagyjuk kissé hűlni, majd szeleteljük.
Megszórhatjuk a tetejét porcukorral, vagy kihasználhatjuk, hogy egy gramm finomított cukrot se használtunk a sütinkbe, úgyhogy ez már így is marad.
The post Cukor nélkül készül a zamatos, habos szilvás süti first appeared on nlc.