Diszkriminációs pert nyert a transznemű nő, akit kitiltottak egy nőknek készült alkalmazásból

2 hete ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

10 ezer dollárt (plusz a perköltségek) ítélt meg a bíróság egy ausztrál transznemű nőnek, aki beperelt egy kizárólag nőknek szánt közösségi médiaplatformot nemi alapú diszkrimináció miatt - írja a Guardian.

Az új-dél-walesi Roxane Tickle a Giggle for Girls alkalmazást, és annak vezérigazgatóját, Sall Grovert perelte, mivel állítása szerint 2021-ben törvénytelenül tiltották el az alkalmazás használatától, a cég ugyanis férfiként kezelte őt.

A szövetségi bíró, Robert Bromwich azt mondta, a cég álláspontja szerint a „nem” a születéskor megállapított nemet jelenti megváltoztathatatlanul, ez az érv azonban a bírósági döntés értelmében nem állja meg a helyét, ugyanis ellentétes az elmúlt 30 év joggyakorlatával. „Azok az esetek bebizonyították, hogy a nem megváltoztatható” - fogalmazott a bíró.

A Giggle for Girls alkalmazás használatához a felhasználóknak fel kell tölteniük egy képet magukról, amit egy MI nemfelismerő szoftver elemez, ez alapján igazolja, hogy valaki nő-e vagy sem. A bíró szerint a bizonyítékok nem támasztják alá, hogy Tickle-t ezen eljárás alapján zárták ki a Giggle-ből „a nemi identitása miatt, bár továbbra is lehetséges, hogy ez volt a valódi, de nem bizonyított ok.”

Tickle szerint, aki 2017 óta él nőként, a születés anyakönyvi kivonatában is ez a nem szerepel, nemi megerősítő műtéten esett át, és nőként tekint magára, a pénteki döntés megmutatta, hogy a transzneműek ki tudnak állni magukért. „Elégedett vagyok az ügy kimenetelével, és remélem, hogy ez segít majd a más transznemű embereknek is. Az ítélet azt bizonyítja, hogy minden nő védve van a diszkriminációtól” – mondta az ítélethirdetés után.

Tickle ügye mérföldkőnek számít. A szexuális diszkriminációról szóló 2013-as ausztrál törvénymódosítás óta ugyanis ez az első olyan eset, amikor egy nemi identitást megkérdőjelező, diszkriminatív ügyet tárgyal Ausztrália szövetségi bírósága, az ítélettel pedig egyfajta értelmezését adta a nemi identitásnak, ami ez alapján nem kizárólag a születéskor rögzített nemet jelenti.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!