Egy pillanatra gondoljunk most azokra is, akik erre kényszerülnek: komoly bírságot kaphat, aki kukákból gyűjti a visszaváltható palackokat

2 órája ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egyre többen állnak rá, hogy a szemetesbe dobott, betétdíjas palackokat összegyűjtik, majd nagy tételben visszaváltják. Ez azonban szabálysértésnek minősül, és igencsak komoly összegű helyszíni bírságot szabhat ki az intézkedő rendőr, ha guberáláson kap valakit.

A darabonként 50 forintot érő, visszaváltható aludobozokat és plasztik palackokat egyre többen gyűjtögetik az utcákon is. Egyes források szerint, akár tízezres bevételt is szert tehet az adott illető egy-egy nagyobb visszaváltás alkalmával. A a flakonozásnak is nevezett megélhetési forma elég sok kérdést vet fel. A divany.hu cikkében az ORFK válasza is szerepel, miszerint akár 65 ezer forint bírság is járhat érte, ha így váltanád vissza a palackokat.

A GYŰJTŐBE HELYEZETT TELEPÜLÉSI HULLADÉK A HULLADÉKTERMELŐ TULAJDONÁT KÉPEZI EGY BIZONYOS PONTIG

A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül” -írja az ORFK a lap számára. E törvény értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. Válaszában még az áll, hogy a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Eszerint tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat.

HA FÉL ÉVEN BELÜL ÚJRA SZABÁLYTALANSÁGON KAPNAK, MÉG MAGASABB BÍRSÁGOT SZABHATNAK KI

Ha a szabálysértő egyszer már kifizette a fent említett 65 ezer forintos bírságot, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 Ft-ig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!