Egyszerre tört ki négy régió a Napon

1 hét ezelőtt 10



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja április 23-án, kedden ritka jelenséget örökített meg: egyszerre lobbant fel csillagunk négy hatalmas régiója – írja az IFLScience. A kitörések a Napon gyakori jelenségek, különösen az égitest aktivitási ciklusának csúcspontja, a szoláris maximum környékén. A Schwabe-ciklus ezen szakaszában rendszeresen előfordulnak napfoltok és koronakidobódások (CME-k), amelyek néha látványos sarki fényt és rádiókimaradásokat okoznak a Földön.

A napfoltok olyan területek, ahol a mágneses mező körülbelül 2500-szor erősebb, mint a földi, és sokkal erősebb, mint bárhol máshol a Napon. Az extrém mágneses mező miatt a mágneses nyomás megnő, miközben a környező légköri nyomás csökken. Ez mérsékli a hőmérsékletet a környezethez képest, mivel a koncentrált mágneses tér gátolja a forró, új gázok kiáramlását a csillag belsejéből.

A folyamat nagy robbanásokat eredményez a felszínen. Ritka esetekben kettős események lépnek fel, ezek az úgynevezett szimpatikus flerek. A szakértők az ilyen kitöréseket sokáig véletlen egybeeséseknek gondolták, de egy 2002-es statisztikai elemzés kimutatta, hogy nem azok, ehelyett mágneses hurkokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Még ritkább, hogy kettőnél több kitörés alakuljon ki egyszerre, ilyenkor szuperszimpatikus flerekről beszélhetünk.

Jelenleg nem világos, hogy a mostani eseményekből érkező részecskék eljutnak-e a Földig, ha igen, akkor április 26-án érkezhetnek meg. Mint a legtöbb geomágneses vihar esetében, valószínűleg most sincs miért aggódni, legfeljebb az elektromos hálózatokban, illetve a rádiós kommunikációban léphetnek fel kisebb problémák.

Időnként azonban előfordulhat potenciálisan katasztrofális geomágneses vihar, egy ilyen esemény lehetséges hatásairól itt írtunk bővebben.

The post Egyszerre tört ki négy régió a Napon first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!