Eláztatott a szomszéd vagy átvert a kivitelező? Ne hagyd elveszni a bizonyítékokat!

1 óra ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A hiba gyors kijavításával akaratlanul is eltűntethetjük a bizonyítékokat

Legyen szó társasházi lakásról vagy kertes házról, a csőtörés és a beázás az egyik legkellemetlenebb probléma. Még rosszabb a helyzet, ha valaki más miatt következett be, de az illető nem ismeri el a hibát, ezért a kárt sem hajlandó megtéríteni. Aki építkezik vagy felújít, könnyen találkozhat összecsapott kontármunkákkal, olcsó, rossz minőségű beépített anyagokkal, és az ezek miatt később jelentkező, bosszantó hibákkal.

Minden ilyen esetben a hibát minél előbb el kell hárítani, hiszen egy beázással, csőtöréssel nem várhatunk hónapokig. Ezzel azonban könnyen eltűntethetjük a bizonyítékokat is, amelyek alapján meg lehetne határozni a probléma okát és okozóját, akitől kártérítést lehetne kérni.

 profimedia

Fotó: profimedia

A közjegyzőnek több lehetősége is van

Dr. Juhász Ivett közjegyző figyelmeztet: hiába tűnik számunkra egyértelműnek, hogy ki okozta a hibát, ezt bizonyítani is kell. A közjegyző abban tud segíteni, hogy később bizonyítani tudjuk az igazunkat, és így hozzájuthassunk a jogos kártérítéshez. A közjegyző bevonása permegelőző hatással is bír, hiszen a kárt okozó fél gyakran belátja, hogy nincs értelme pereskednie, mert a végén még az eljárás költségeit is neki kell megfizetnie.

„Az ügybe bevont közjegyző többféle megoldás közül választhat. Lehetősége van ténytanúsítás elvégzésére, előzetes bizonyítási eljárás lefolytatására és kirendelhet igazságügyi szakértőt is. Az mindig helyzetfüggő, hogy a három eljárás közül éppen melyikre van szükség. Az ügyfél viszont ezután már minden esetben egy erős bizonyítékot tarthat a kezében, amellyel szükség esetén rövidre lehet zárni egy eljárást, ha a felek megegyezésre törekszenek, de egy esetleges per kimenetelét is nagyban le tudja egyszerűsíteni egy közjegyzői okirat.”

Mi mit jelent?

  • Ténytanúsítás: a közjegyző leírja mindazt, amit tapasztal az adott probléma kapcsán, például, hogy egy adott időpontban be volt ázva a plafon, és a tényeket közjegyzői okiratban rögzíti. A leírtakat kiegészítheti képekkel, hang- vagy videófelvételt is készíthet. A közjegyző által rögzített tények egy peres eljárásban nagyobb bizonyító erejűek, mintha saját magunk dokumentáltuk volna a problémát. A közjegyző ugyanis pártatlan hatóságként jár el az eljárásban.
  • Igazságügyi szakértő: a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő hitelesen megállapítja az adott problémát, illetve azt is, hogy ki idézte elő. Igazságügyi szakértői véleményt készít, ez pedig perdöntő lehet, ha bíróság elé kerül az ügy.
  • Előzetes bizonyítási eljárás: ennek keretén belül alkalmazhatók egyéb bizonyítási eszközök is, ilyen például a tanúkihallgatás, szemle megtartása, illetve a fontos okiratok megtekintése. A közjegyző például felhívhatja a kivitelezőt, hogy mutassa be az ügyhöz tartozó dokumentumokat, építési naplót.
 profimedia

Fotó: profimedia

A felek sokszor el sem jutnak a bíróságig

A közjegyző el tudja magyarázni, melyik eljárásban mire van lehetőség, és ezek közül kiválaszthatjuk a számunkra leginkább megfelelőt. Mindhárom eljárásban közös, hogy végül egy erős bizonyítékot kapunk. A közjegyzői eljárások során keletkezett dokumentumok ráadásul növelik a megegyezési hajlandóságot is.

„A vétkes fél általában belátja, hogy nincs értelme egy hosszadalmas pereskedésnek, aminek a végén még annak minden költségét is neki kell állnia, és elismeri a felelősségét, valamint megtéríti az általa okozott kárt” ‒ hívja fel a figyelmet Dr. Juhász Ivett.

The post Eláztatott a szomszéd vagy átvert a kivitelező? Ne hagyd elveszni a bizonyítékokat! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!