Élet macskával: a szokások és rituálék körforgása

1 hét ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A harmonikus együttélést nagyban megkönnyítheti, ha már kölyök kortól kezdve kialakítunk szokásokat, amihez lehetőség szerint tartjuk magunkat. Később pedig időről időre érdemes apró lépésekben változásokat is bevezetni.

A rugalmas viselkedésszervezés fejlesztése lehet náluk cél, különösen egy nagyvárosi, bent tartott cicánál, hiszen az emberi élet során előfordulnak olyan helyzetek, amikor borul a napirend, és nem szeretnénk, ha ettől a macskánk erősen frusztrálódna” .  – mondja Bánszky Noémi macskaterapeuta.

Fontosak a rituálék

A  rituáléknak  két alapvető eleme az együtt töltött idő és az etetés. Az együtt töltött idő magában foglalhatja a játékot, az összebújást, vagy egyszerűen csak a közös térben tartózkodást is. Főleg nagyvárosi, lakásban tartott cicák esetén érdemes olyan tevékenységeket beépíteni a napirendbe, ami a macskák minden igényét kielégíti. Az interakítv játékok során például vadászösztönét is kiélheti, és a napi testmozgást is fokozhatja kedvencünk. Ha pedig szellemi kihívásokra van szüksége, akár trükköket is taníthatunk neki jutalomfalat ellenében, vagy olyan etetőt is használhatunk, aminél ügyeskednie kell a finomságok megszerzéséhez.

 a szokások és rituálék körforgása
Az etetés nem csupán rituálé a macskák számára, hanem egyben szociális és érzelmi tevékenység is. Az etető személy pedig megbízható és kiemelt fontosságú. Így ez a rituálé segíthet kialakítani és fenntartani egy erős kapcsolatot a macska és gazdája között.

Ezt emeli ki a Whiskas is új, „Itt az idő dorombolni” kampányával, amelyet az etetési rituálék körüli izgalomnak szentel. A Whiskas elkötelezett a macskatulajdonosok felelős állattartásra való nevelése és a hontalan macskák számának csökkentése mellett. Ez az elköteleződés ahhoz a célhoz illeszkedik, hogy támogassák mind a macskák, mind a gazdáik jólétét, biztosítva, hogy minden macska megkapja a megérdemelt gondoskodást és szeretetet.

A cicák jó időérzékkel rendelkeznek, így a megszokott időben számítanak az eledelükre és többségük az etetés időpontjában a megszokott helyen várja a finomságokat. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy kellő nyugalomban, kényelmesen fogyaszthassa el cicánk az ételét. A túlságosan mohó, habzsolásra hajlamos macskák esetén érdemes magasabb, döntött etetőtálat választani.

 a szokások és rituálék körforgása
Az cicagazdik egészségesebbek?

Az etetést követően a macskák szeretnek lepihenni, ami tökéletes alkalom lehet az összebújásra. Ilyenkor a legtöbb cica dorombolással jutalmazza gazdája simogatását, így fejezve ki a békét és elégedettséget. Ennek a kellemesen berregő hangnak ráadásul az emberi szervezetre is pozitív hatása lehet. Egyes tanulmányok szerint a dorombolás frekvenciája serkentheti a csontok és szövetek gyógyulását.

További tanulmányok kimutatták, hogy a macskasimogatás nyugtató hatása csökkentheti a vérnyomást. Továbbá a macskatulajdonosoknál kisebb a szívbetegség okozta halálozás kockázata, és gyakran kevésbé érzik magukat magányosnak.

Érdemes tehát kellő időt szentelnünk kis kedvencünk napi rutinjainak, mert ezekkel nem csupán a közös életünk lehet harmonikusabb, de a saját fizikai és mentális egészségünknek is jót tehetünk.

The post Élet macskával: a szokások és rituálék körforgása first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!