Engedélyeznék, hogy amerikai hadiipari cégek emberei utazzanak Ukrajnába

2 napja ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Biden-adminisztráció amerikai források szerint arra készül, hogy engedélyezze a hadsereggel szerződésben álló hadiipari magáncégek alkalmazottainak beutazását Ukrajnába. Ez anélkül jelentene nagy segítséget az ukránoknak az amerikaiaktól kapott fegyverrendszereik fenntartásában és javításában, hogy az amerikai hadsereg a konfliktus közvetlen részesévé válna.

A CNN-nek név nélkül négy kormányzati forrás is ugyanazt mondta: az elnök továbbra is eltökélt abban, hogy nem küld amerikai csapatokat Ukrajnába, a szerződéses hadiipari alkalmazottak odaengedéséről sem döntött még véglegesen, de ha ezt megteszi, az intézkedés még az idén életbe léphet. A döntés értelmében az amerikai hadügyminisztérium szerződéses partnerei az orosz támadás óta először léphetnének ukrán területre.

Amerika álláspontja az elmúlt két évben az volt, hogy igyekeztek minden amerikai állampolgárt távoltartani az ukrajnai háborús zónától. A gyakorlatban ez többek között azzal a következménnyel járt, hogy ha bármilyen, amerikai eredetű fegyver vagy rendszer megsérült vagy karbantartásra szorult, azt Lengyelországba, Romániába vagy más NATO-tagországokba kellett szállítani javításra.

Az amerikai vezetés a várható változtatástól a javítás-karbantartás jelentős felgyorsulását várja. Ilyen, állandó karbantartásra szoruló, fejlett fegyverrendszer lesz például az idén leszállítani F16-os vadászgép-kötelék.

(via CNN)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!