Ezekből az ételekből inkább ne edd meg a maradékot!

2 órája ezelőtt 2



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bár fontos, hogy az élelmiszerpazarlást a mindennapokban minimálisra csökkentsük, azonban mégis vannak olyan ételek, melyekből jobb, ha nem teszed el másnapra a maradékot, ugyanis akár meg is betegíthetnek. És hogy melyek ezek? Íme!

Tojás

A tojás szinte mindig tartalmaz szalmonellát. Egyes tojásfőzési módszerek pedig csak mérsékeltebb, rövid ideig tartó melegítést igényelnek, ami nem biztos, hogy elpusztítja a baktériumokat – ide sorolható minden olyan eljárás, amely folyékony sárgáját eredményez. Ha pedig bármennyi ideig is szobahőmérsékleten hagyjuk az ételt, akkor a baktériumok elszaporodhatnak benne.

Cékla

Kutatások igazolják, hogy a céklában lévő nitrogén-monoxid felpörgeti az energiaszintet, és javítja a vérnyomást. Ugyanezek a vegyületek azonban a hőre változnak. Ha a nitrátban gazdag ételeket nem megfelelően hűtjük és tovább melegítjük, a nitrátok nitritté, majd nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek némelyike ​​rákkeltő hatású. Éppen ezért nem jó ötlet a céklát vagy más gyökérzöldségeket, illetve a szintén nitrátban gazdag spenótot tartalmazó fogásokat eltenni, újramelegíteni. 

Ételmaradék dobozolása

Illusztráció: Getty Images

Burgonya

Ha a főtt vagy sült burgonyát hagyod kihűlni vagy túl sokáig tárolod szobahőmérsékleten, az  potenciálisan elősegítheti a Clostridium botulinum, vagyis a botulizmust okozó baktérium elszaporodását. A fóliában sült burgonya különösen kockázatos, mivel ideális alacsony oxigéntartalmú környezetet kínál a baktériumoknak a fejlődéshez.

Rizs

A rizsben, illetve más keményítőtartalmú élelmiszerekben is megtalálható a Bacillus cereus nevű mikroorganizmus, amely ételmérgezést okoz. A rizs főzése, szobahőmérsékleten hagyása, majd újramelegítése pedig a lehető legtökéletesebb körülményeket biztosítja ennek a baktériumnak a szaporodásához. 

Tenger gyümölcsei

A frissen készült halak, tengeri herkentyűk fogyasztása kifejezetten egészséges, ám az ilyen ételek nagyon könnyen megromlanak. A baktériumok már szobahőmérsékleten is gyorsan elszaporodhatnak bennük, ami ételmérgezéshez vezethet. 

via

The post Ezekből az ételekből inkább ne edd meg a maradékot! first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!