Ezrével pusztulnak a pingvinfiókák az Antarktiszon

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) friss tanulmánya alapján az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt tavaly sok ezer császárpingvin-fióka pusztult el – írja az MTI. Az esemény a kontinens kolóniáinak ötödét érintette.

Az április 25-én, a pingvinek világnapján publikált cikk elkészítéséhez a térségről készült műholdas felvételeket elemezték. Ha a tengerjég – amelyen a kolóniák a fiókákat nevelik – még azelőtt széttöredezik, hogy az utódoknak az úszáshoz nélkülözhetetlen, vízlepergető tollazata kinőne, kevés az esélyük az életben maradásra.

Még ha képesek is fennmaradni az úszó jégtáblákon, a szüleik nem találják meg őket, és nem tudnak gondoskodni a táplálásukról.

2023-ban 66 császárpingvin-kolóniából 14-et érintett a probléma, előző évben pedig 19-et. A szakértők szerint a jelenség hátterében a klímaváltozás miatti olvadás áll. A nyári tengerjég mennyiségének drasztikus csökkenését 2022-ben és 2023-ban is tapasztalták.

A becslések alapján jelenleg több százezer példány él a legnagyobb pingvinfajból, az éghajlati átalakulás ugyanakkor drasztikus hatást gyakorolhat a populációkra, a császárpingvinek pedig az évszázad végére ki is halhatnak.

Kapcsolódó
Kihalás fenyegeti az Antarktisz ikonikus faját
A klímaváltozás óriási veszélyt jelent a császárpingvinekre.

The post Ezrével pusztulnak a pingvinfiókák az Antarktiszon first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!