Felmondott, hogy szabadságvágyának éljen – 2898 nap alatt megkerülte a Földet a lett kalandor

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az egykori hulladékgazdálkodási projektmenedzsert mindig is a szabadelvűség és a kalandvágy hajtotta. Korábban 60 nap alatt 6200 kilométert korcsolyázott és görkorcsolyázott a norvégiai Nordkapptól (Északi-fok) Gibraltárig, majd 2014 telén 17 nap alatt 2800 kilométert kerékpározott Rigából Szocsiba, a téli olimpia helyszínére.

28 évesen rájött, hogy nem elég neki, ha évente néhányszor elmegy a hegyekbe, ezért felmondott, és elkezdte kalandokkal teli életét. A most 39 éves férfi 2016-ban indult el a namíbiai Lüderitz kikötőjéből, onnan evezett partnerével mintegy 8000 kilométert az Atlanti-óceánon át Rio de Janeiróba.

Majd akkori barátnőjével 5400 kilométert tettek meg a perui Limáig 102 nap alatt egy tandemkerékpárral. Ezután átkelt a Csendes-óceánon, napi tizenkét-tizenhárom órát evezett, útközben megállt a szigeteken, hogy menedéket keressen a viharok elől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

715 nap és mintegy 30 000 kilométer megtétele után 2020 júniusának végén érkezett meg Malajziába, ám ott kénytelen volt másfél évet maradni a koronavírus-járvány miatt.

Miután 850 kilométert kerékpározott északra, hogy elkerülje a szelet és a hullámokat a Malacca-szoros, és végül 2022 januárjában kelt ismét útra. Kilenc napig evezett a Maldív-szigetekig a francia-amerikai kalandor és világutazó, Dimitri Kieffer társaságában, majd egyedül indult Tanzániába.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

Az Ázsiától Afrikáig terjedő mintegy 8000 kilométert a tervezettnél 22 nappal hosszabb ideig teljesítette, a szél, a hullámok és az áramlatok ugyanis túl sok gondot okoztak neki. Nem beszélve arról, hogy egyszer eltört a kormánya, a felszerelésének egy részét elveszítette, egy alkalommal pedig egy repülő hal megsebesítette a fején.

2022. június 20-án végre megérkezett Afrikába, bár nem Tanzániába vagy Kenyába, ahogy tervezte, hanem Szomáliába. Egy halász felvette a fedélzetére, és átadta a szomáliai hadseregnek, míg csónakját egy másik halász vontatta el.

A hajóm Szomáliában rekedt, és nem tudtam hozzájutni. Végül váltságdíjat kellett fizetnem érte

– számolt be később egy videoüzenetben. De szerencséje volt, mert legalább nem került az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia karmai közé.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

Újabb másfél év múlva folytathatta útját, egy barátjával alig négy nap alatt tette meg a 400 kilométert Kenyáig. Ezt követően egy 5000 kilométeres kerékpártúra következett Tanzánián, Zambián, Botswanán át Namíbiáig, ahol hét évvel és tizenegy hónappal korábban útjára indult.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bored of Borders (@boredofborders) által megosztott bejegyzés

„Szürreális érzés” – mondta utána. „Aki majdnem nyolc évvel ezelőtt elkezdte ezt az utat, teljesen más ember volt.”

Egy dolgot sajnál csupán, hogy miközben az Indiai-óceánon evezett, az édesapja meghalt, így tőle nem tudott elbúcsúzni.

Ha visszagondolok, azt tettem, amit akartam. 15 éve felfedeztem a szabadságfüggőségem és egyszerűen nem tudom nem csinálni. Nagyon boldog vagyok!

The post Felmondott, hogy szabadságvágyának éljen – 2898 nap alatt megkerülte a Földet a lett kalandor first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!