Franciák százezrei vonultak utcára Le Pen szélsőjobboldali pártja ellen

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Nagyjából kétszázötvenezer ember tüntethetett Franciaországban az erősödő szélsőjobboldal, azon belül is a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés ellen, írja a Washington Post. Mivel az EP-választások eredményeit látva Emmanuel Macron francia elnök feloszlatta a francia nemzetgyűlést, a szélsőjobboldalnak komoly esélyei lettek a parlamenti többség megszerzésére.

Különböző antirasszista, antifasiszta és környezetvédő csoportok, baloldali pártok és szakszervezetek több mint százötven nagygyűlést szerveztek az országban Le Pen pártja ellen. A párizsi tüntetők kisebb tüzet gyújtottak és a rohamrendőrökkel is egymásnak feszültek. Marseille-ben utakat és vasúti síneket zártak, a nyugat-francai Nantes-ban pedig könnygázzal próbálták oszlatni a vonulókat.

Többen az egyre növekvő iszlamofóbiától tartanak, írta a france24 tudósításában. „Franciaország különböző származású emberekből áll. Ez az erőssége. A Nemzeti Tömörülés ezt akarja megtörni” – nyilatkozott egy 68 éves, tunéziai gyökerekkel rendelkező francia orvos, aki egy párizsi közkórházban dolgozik.

Egy esetleges szélsőjobboldali győzelem után Macron nem mondana le, mandátuma 2027-ig tart. Nem ez az első alkalom a francia elnök számára, amikor rezeg a léc: két éve centrista koalíciója elvesztette a többségét, azóta nehezen hoznak új törvényeket, tavaly pedig a nyugdíjkorhatár megemelésekor tüntetéshullám söpört végig az országon, a parlament pedig kis híján megvonta a bizalmát az elnöktől.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés kétszer annyi szavazatot szerzett az EP-választásokon, mint Macron centrista szövetsége – a szélsőjobb egyébként Európa-szerte erősödni tudott. Az előrehozott választásokon a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje Jordan Bardella lesz, akire többek közt a Time Magazine az európai szélsőjobb új arcaként hivatkozott – róla itt írtunk hosszabban. Le Pen hatására egyébként az egész francia jobboldal felbolydult, erről itt olvashatnak.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!