Hadházyt kitessékelték a horvátországi magyar óvodából, amikor a gyereklétszámról kérdezősködött

4 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A magyar kormány 1,3 milliárd forintos támogatást adott óvodaépítésre a horvátországi Pélmonostor, Kórógy és Szentlászló településeknek. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HDMK) az építkezés idején arról beszélt, hogy 120 gyerek várható majd „a magyar nyelvű óvodai programba”, Hadházy Ákos és az Átlátszó szerint a valóságban négyen járnak az egyik vadonatúj épületbe.

Az Átlátszó azt írta, hogy korábban már levélben érdeklődtek az illetékes Európa AP egyesületnél, és a HDMK-nál is, hogy információt kapjanak a szeptembertől várható létszámról. Választ egyik szervezet sem küldött, ezért a napokban személyesen látogattak el a három településre.

Pélmonostoron hatalmas létesítményt találtak. Az óvoda mellett egy „légkondicionált, kávézós, éttermes” kulturális központ, egy magyar könyvtár és egy 150 fős rendezvényterem is van az épületben, de mint írták, a bölcsődei csoportszoba teljesen üres volt, és a két óvodai szobából is csak egyben volt élet: 3-4 kisgyerek és egy óvónő volt bent. Próbálták megtudni az igazgatótól, hány óvodásuk van, de nem kaptak választ.

Hadházy Ákos a Facebookján azt írta, hogy az igazgató rendőrökkel fenyegetőzött, mert el akarta titkolni a valós helyzetet, „ezért nem akarta megmutatni az épületet  a magyar adófizetőket képviselő országgyűlési képviselőnek”.

Az igazgató szerint előre be kellett volna jelentkeznem. Gondolom, akkor buszoztattak volna oda addigra gyerekeket

– írta Hadházy hozzátéve, hogy az óvodával nem az a baj, hogy az ország támogatni akarja a határon túli honfitársait.

De ha ilyen eszetlen, nagyzoló és átláthatatlan módon teszi, akkor ne csodálkozzon, ha sok-sok százezer magyar hagyja el az anyaországot, és ha a határon túli magyarok is inkább költöznek Nyugatra, mint az anyaországba. Bár szavazatvásárlásra tökéletesek ezek a kiszórt milliárdok, a helyi magyar szervezeteket tökéletesen le lehet fizetni ezekkel.

Az Átlátszó szerint a másik két tagóvodában a kis távolság ellenére már felkészültek az érkezésükre, és minden kaput bezártak. Így kívülről csak látták, hogy valami élet azért van az intézményekben. Szentlászlón még a napellenzőt is lehúzták a csoportszobák ablakán, de előtte csak egy üres termet láttak. Kórógyón pedig két autó, pár színes gyerekkabát és néhány esernyő árulkodott arról, hogy vannak az épületben.

The post Hadházyt kitessékelték a horvátországi magyar óvodából, amikor a gyereklétszámról kérdezősködött first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!