Háromszáz éves kincsre bukkant egy fémkeresős férfi

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Több száz éves kincsre bukkant egy fémkeresős férfi Lengyelországban – írja a CBS News. A szakértők szerint a lelet egy ortodox keresztény relikvia.

Az ősi tárgy egy rézötvözetből készült kereszt, amelyet egy Niedrzwica Duża nevű, Varsótól mintegy 160 kilométerre fekvő faluban találtak meg. A leletet egy Jacek Zięba nevű férfi ásta elő a földből, aki engedéllyel használt fémkeresőt a településen.

A feszület mindössze néhány centiméteres, rajta Jézus Krisztus látható, illetve más emberek képmását is belevésték, de hogy ezek kiket ábrázolnak, nehéz kideríteni, mivel a mintegy 300 éves tárgy nem maradt fenn túl jó állapotban. A régészek viszont Facebookon megosztottak egy fotót, amelyen látszik, hogyan nézhetett ki fénykorában.

LUBLIN PROVINCIAL CONSERVATOR OF MONUMENTS / Facebook

A kutatók úgy vélik, a tárgy egy óhitűeknek nevezett orosz ortodox keresztény közösségé lehetett, amely 1650 környékén jött létre, miután Nyikon moszkvai pátriárka számos egyházi reformot vezetett be. Nyikon, miután eltéréseket talált az orosz és a görög rítusok és szövegek között, elrendelte az orosz rítusok kiigazítását, hogy illeszkedjenek az akkori göröghöz és így az ortodox egyházak gyakorlatai egységesek legyenek.

Az óhitűek azok a szakadárok voltak, akik elutasították ezeket az újításokat és továbbra is az azok előtti rítusokhoz ragaszkodtak. Az óhítűeket később az egyház üldözni kezdte, közülük tízezreket ki is végeztek. Az 1682-ben trónra lépő I. Péter orosz cár idővel be is tiltotta a most felfedezetthez hasonló kereszteket, mivel azok az óhitűek számára nagyon fontos jelképek voltak.

Kapcsolódó
Négyezer éves fegyverre bukkant egy férfi fémkeresővel
A szakértők szerint elképzelhető, hogy a tőrt a Kárpát-medencében készítették.

The post Háromszáz éves kincsre bukkant egy fémkeresős férfi first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!