Haumann Máté: „Hiszem és tudom, hogy édesapám lát odaföntről, és örül”

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Haumann Máté 2002 júliusában vette át színészdiplomáját a jelenleg is legrangosabbnak számító londoni Guildhall School of Music and Dramában, és bár sokszor hívták színházakhoz, huszonkét évnek kellett eltelnie, hogy – életében először – igent mondjon arra a lehetőségre, és állandó társulati tag legyen.

Eperjesnek igent mondott

Most minden összeállt ahhoz, hogy ezt a döntést meghozza. Eperjes Károly hívására érkezett a Magyar Színházhoz, amelyhez gyermekkora óta ezer szállal kötődik. „Hiszem és tudom, hogy édesapám, aki nem érhette meg ezt a döntésemet, lát odaföntről, és örül. Ő is tagja volt a színháznak még akkor, amikor Nemzeti Színházként működött, bennem pedig élénken élnek a gyerekkori képek, amikor olyan nagyságokat csodáltam testközelből, mint Kerekes Éva, Sinkovits Imre vagy Agárdy Gábor. De ott van egy másik, szívemnek kedves, amikor már szakmabeliként ezen a színpadon együtt játszhattunk édesapámmal, Haumann Péterrel és a testvéremmel, Petrával A fösvényben. Amikor Eperjes Károly hívott, szinte egy percig sem volt bennem kétely azzal kapcsolatban, hogy ez most jó lesz, hogy ennek itt van az ideje és a helye. Érzéseim szerint szakmailag kialakulóban van egy olyan társulat a meglévő emberekkel együtt, ami miatt most már én is nagyon szeretnék idetartozni. Itt van például Trokán Anna, akivel örülök, hogy újra együtt dolgozhatunk, mert vele mindig könnyedén és élvezetesen megy a munka. Egyébként is tudunk egymás életéről, hiszen nemcsak jó kollégák, de jóbarátok is vagyunk, és eddig is mindig örömmel támaszkodtunk egymásra. Ami pedig a külföldi karrieremet illeti, tovább építem, ez is feltétele volt a válaszomnak, és nagyon jólesik, hogy Nagy Viktor igazgató megérti ezt. Én pedig megpróbálok az észszerűség határain belül munkákat elvállalni, de a jövő fogja eldönteni, hogy ez működőképes lesz-e. Mindenesetre izgatottan és nagyon várom, hogy elkezdődjön az évad, ami meglehetősen kemény lesz, hiszen öt darabban is játszom. Láthat a közönség a Rómeó és Júliában, A muzsika hangjában, A kincses szigetben, a Koldus és királyfiban és a Hamletben.”

Haumann Máté a Magyar Színházhoz szerződött

Tomán Szabina segített

A Magyar Színház színpadán októberben már a Rómeó és Júliában láthatjuk mint Mercutio. Máté mindössze két és fél hónap alatt alakult át. Tartja a súlyát, kevesebbet eszik, és újra rendszeresen sportol. „És igyekszem lejutni reggelente az edzőterembe három vagy négy alkalommal hetente, ha erre nincs lehetőségem, akkor a lakhelyemhez közel, a hegyen futok, és az erdőben húzódzkodom. Ami az étkezést illeti, a józan ész határain belül fogyasztok mennyiségeket, sokkal több zöldséget és jóval kevesebb húsmennyiséget veszek magamhoz, a megfelelő vízfogyasztás mellett. Az arányok kialakításában Tomán Szabina diétája sokat segített, vele mindössze két és fél hónap alatt lement rólam a súlyfelesleg. Szabina végig nagyon segítőkész és kedves volt.”

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

Szakmai alázat

Az Oppenheimer című film kedvéért Máté 2020 februárjában éppen tizenkét kilót hízott. Akkor abbahagyta a súlyzós edzéseket, a futást, és annyit evett, amennyit bírt. Ám ahogy a hízókúrát sem az Oscar-díjas Oppenheimer film rendezője, Christopher Nolan kérte a színésztől, úgy a fogyókúrára sem Eperjes Károly utasította. „Próbálok azonosulni a szereppel, ez is dolgom színészként, hogy egyszer kesébbnek, máskor kigyúrtabbnak látsszam, attól függően, mit kíván meg a karakter. Amikor Szilárd Leót alakítottam, úgy tudtam megfelelni a képnek, ha meghízok, mert a néző igenis figyelmes a jegyekre, amik egy-egy karakterhez köthetők. Ezt azonban én magam nem élem meg különösen nagy szenzációnak, egyszerűen most, hogy elkezdődtek a Rómeó és Júlia próbái, úrrá akartam lenni a súlytöbblettel együtt járó lomhaságon. Hiszen ha egy kardjelenet után, amit egy monológ is követ, már meglátszódik, hogy odavagyok, nem tesz jót a szerepnek” – magyaráz a szakmai alázatról Haumann Máté.

Haumann Máté az idei színházi szezonra formába hozta magát

„A kor csak egy szám”

Néhány hét, és ­Haumann Máté születésnapot ünnepel. „A kor csak egy szám, és én egész jól elvagyok azzal, hogy idén 44 éves leszek. Nem nagyon foglalkoztat, talán azért, mert szerencsére még mindig nem érzem magam korosnak” – mondja az 1980. szeptember 30-án született színész.

Kiemelt kép és fotók: Kovács Milán; Archív

The post Haumann Máté: „Hiszem és tudom, hogy édesapám lát odaföntről, és örül” first appeared on Story.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!