Hétfőtől nagy változásra készülhet, aki sört, üdítőt vesz a boltban

2 napja ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Felfutása után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai. A rendszer már az év eleje óta él – erről a hulladékgazdálkodási koncessziós feladatot elnyert Mohu Zrt. volt köteles gondoskodni –, de csak fél gőzzel működik, mert az arra kötelezettek haladékot kértek.

Ez a haladék azonban június utolsó napján – most vasárnap – lejár.

A 2024. július elsejei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet) – válaszolt a portálnak a Mohu. Kiemelte, hogy az erre vonatkozó jogszabályban az is megtalálható, hogy június 30-a után már nem hozható forgalomba kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termék anélkül, hogy azt regisztrálnák a Mohu DRS-rendszerébe. A termékregisztrációra és auditra 2023 októbere óta van lehetőség, ezt az italgyártók és az első belföldi forgalomba hozók nagy része időben el is kezdte, akadtak azonban olyanok, akik csak a határidő közeledtével kezdtek neki. Minden bizonnyal lesznek olyanok, akik csak július elseje után fognak regisztrálni.

Amíg a készlet tart – találkozhatunk régi palackokkal is

A türelmi időt és az egyes felmentési eseteket a 450/2024. kormányrendelet tartalmazza, azaz a Mohu senkinek sem adhat attól eltérő haladékot, illetve felmentést. Fontos, hogy a korábbi csomagolásban lévő termékek forgalmazása, azaz gyakorlatilag árusítása nincs határidőhöz kötve, azok a szavatossági időn belül továbbra is szabadon értékesíthetők. Ezért a fogyasztó – különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében – akár még több hónapig találkozhat nem betétdíjas palackokkal is a polcokon, ez teljes mértékben szabályos.

Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül. Ezekhez még ezen a héten csatlakoznak a kézi visszaváltó pontok is a kisebb boltokban. Ezek ezer körüli darabszámát a társaság szeretné még a tervek szerint a négyszeresére bővíteni.

The post Hétfőtől nagy változásra készülhet, aki sört, üdítőt vesz a boltban first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!