Ismét lebukott egy korrupt kormánytisztviselő, akit tavaly már elítéltek két évre vesztegetés miatt

3 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Két éven belül másodszor bukott le egy kormányhivatali kormánytisztviselő kenőpénz elfogadásával. A Nemzeti Védelmi Szolgálat ügyészi jóváhagyás után egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben hajtott végre megbízhatósági vizsgálatot: fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.

A gyanú szerint a kormánytisztviselő felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró emberrel és találkozót egyeztetett vele. A közterületi beszélgetés során tájékoztatta a cég képviselőjét – aki csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja – arról, milyen valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását.

Azért, hogy hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja a közigazgatási eljárást, elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot, majd megígérte, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre. A hatósági személyek ezután felfedték magukat, és megindult az eljárás. A motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek, a kormánytisztviselőt pedig előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre és gyanúsítottként hallgatták ki, írja az MTI.

A kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését. Az általa elkövetett bűntett büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, de a helyzetét súlyosbítja, hogy 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt már elítélték két év börtönbüntetésre, de az ítélet végrehajtását négy évre felfüggesztették, vagyis az újabb kenőpénzes bűncselekményt a felfüggesztés hatálya alatt követte el.

A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, a bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését. Ez ellen a végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!