Izrael fokozott védelmi intézkedésekkel készül október 7. évfordulójára, miközben egyre megállíthatatlanabb az erőszak spirálja a Közel-Keleten

2 órája ezelőtt 19



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Izraelben országszerte megemlékezéseket tartanak hétfőn, a Hamász október 7-i terrorakciójának első évfordulóján. Az egy éve történtek az 1200 halálos áldozattal, és a 250 túszul ejtett emberrel a valaha volt legnagyobb vérveszteséggel járó támadás a zsidó állam történetében.

Eközben az erre válaszul indított háború két fronton eszkalálódik egyszerre, az izraeli hadsereg (IDF) Libanonban és a Gázai övezetben kiterjedt bombatámadásokat hajtott végre, tömegével adtak ki evakuálási parancsokat adtak ki az ott élőknek, és egyre nagyobb a valószínűsége egy Irán elleni megtorló légicsapásnak. Az IDF civileket sem kímélő offenzívájában mára közel 42 ezer ember vesztette életét csak a Gázai-övezetben.

Izraelben a hatóságok közölték, hogy kiemelt készültségben vannak az évfordulóra időzített támadásokra tekintettel, írja a Guardian. Vasárnap egy izraeli beduin fegyveres tüzet nyitott a gyalogosokra a Negev-sivatag egyik városának központi buszpályaudvarán, megölve egy és megsebesítve tíz embert. Az  elmúlt héten ez volt a második ilyen támadás.

Iránban a repülőterek bejelentették, hogy este 9 órától reggel 6 óráig minden járatot törölnek. Ez arra utal, hogy a teheráni számítások szerint Izrael csapást mérhet akár a hadseregre, az olajtermelésre vagy akár a nukleáris infrastruktúrára is.

Benjamin Netanjahu ígéretet tett rá, hogy a megfelelő időben és helyen megtorolja az Irán által a hét elején Izrael ellen végrehajtott rakétatámadást. Washington próbálja meggyőzni az izraeli kormányt arról, hogy ne lépjenek át további vörös vonalakat, ami a régiót még mélyebbre sodorhatja a háborúban.

A Fehér Ház és a Pentagon magas rangú tisztviselői tárgyaltak Izraellel a várható megtorló csapásról. Joe Biden arra sürgette Netanjahut, hogy ne vegye célba az iráni nukleáris- vagy olajtermelést, ami cserébe megtorló támadásokat válthat ki Irán részéről az izraeli kritikus infrastruktúra ellen.

Egyre kevésbé tűnik úgy azonban, hogy az USA képes volna korlátozni Izraelt az Irán, vagy az az által támogatott gázai és libanoni milíciák elleni harcában.

The post Izrael fokozott védelmi intézkedésekkel készül október 7. évfordulójára, miközben egyre megállíthatatlanabb az erőszak spirálja a Közel-Keleten first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!