Jó a felmelegített káposzta? 4 hasznos lecke elvált pároktól, akik újra egymásra találtak

2 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Terapeutaként volt szerencsém alkalmanként olyan párokkal dolgozni, akik a válás fájdalmas útját járva találtak vissza egymáshoz – írja Jeffrey Bernstein, Ph.D. pszichológus. – A válás véglegesnek tűnhet, néha azonban teret nyit az elmélkedésnek, a fejlődésnek és akár a megbékélésnek is. A különválás lehetővé tette ezeknek a pároknak, hogy erősebben és tudatosabban térjenek vissza a kapcsolatukhoz.”

A pszichológus a páciensek tapasztalata alapján összeállította, hogy mi az a négy lecke, amit gyakorlati tippként is használhatnak azok, akik válás után szeretnék újraéleszteni a szerelmet.

1. A fejlődés először egyénileg történik

„Sok pár, akik válás után újra összejönnek, az újraegyesülés fő tényezőjeként a személyes fejlődést említik – írja a szakember. – Amikor először házasok voltak, olyan problémák, mint a rossz kommunikáció, a feldolgozatlan traumák vagy az ellentétes prioritások vezették a szakításhoz őket. Csak a válás után, amikor kénytelenek voltak szembenézni a hiányosságaikkal, tudtak önállóan gyógyulni.”

Tipp: Ne siess vissza a kapcsolatba, ha nem végezted el a belső munkát. A külön töltött idő tisztább rálátást adhat, és segíthet azonosítani azokat a területeket, ahol személyes fejlődésre van szükség. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolat újjáépítésekor szilárdabb alapot teremtsetek.

2. A régi sérelmek elengedése

A megbocsátás nem könnyű, de szükséges. Válás után a párok számára az egyik legnagyobb kihívás a tönkrement házasságból származó fájdalom elengedése. A régi sérelmek és a múltból származó megoldatlan konfliktusok megmérgezhetik az újrakezdésre tett kísérleteket. A megbocsátás, a sérelmek elengedése teret adhat a szeretet feléledésének.

Tipp: A megbocsátás nem felejtést jelent, hanem elkötelezettséget arra, hogy anélkül haladjunk előre, hogy minden alkalommal felhoznánk a régi sérelmeket. Használd ki a külön töltött időt a múlt feldolgozására, hogy tiszta lappal léphessetek a közös élet új fejezetébe.

 Getty Images

Forrás: Getty Images

3. Régi alapokra is építhetsz új kapcsolatot

Az, hogy újra összejöttök, nem jelenti azt, hogy ugyanazt a kapcsolatot élesztitek fel, mint amiben korábban éltetek. A szakember szerint inkább úgy kell erre gondolni, hogy valami újat építesz, miközben felismered a közös múlt értékét. „A sikeresen újraházasodó párok gyakran mondják, hogy az első házasságukból levont tanulságok alapján egy teljesen új kapcsolatot hoztak létre” – írja a pszichológus.

Tipp: Ne próbáld megismételni a múltat. A kapcsolat újraélesztésének kulcsa annak elfogadása, hogy mindketten megváltoztatok, és hogy az új kapcsolatnak azt kell tükröznie, hogy kik vagytok most, nem pedig azt, hogy kik voltatok korábban.

4. Bátor kommunikáció

Minden pár tudja, hogy a kommunikáció elengedhetetlen egy jó párkapcsolatban, de a válás után újra összejött párok már arra is rájöttek, hogy kifejezetten nyílt és bátor kommunikációra van szükség: mi ment rosszul, mire vágynak most, és mitől félnek a jövőben. Ez az átláthatóság lehetővé teszi a pároknak, hogy újra felépítsék a bizalmat és a mélyebb intimitást.

Tipp: Gyakorold a bátor kommunikációt azzal, hogy beszélsz a reményeidről és az aggodalmaidról. Hozz létre egy biztonságos teret, ahol mindketten ítélet nélkül kifejezhetitek magatokat. Legyél egyértelmű, együttérző és nyitott arra, hogy meghallgass olyan témákat is, amelyek esetleg kényelmetlenek lehetnek.

Via

The post Jó a felmelegített káposzta? 4 hasznos lecke elvált pároktól, akik újra egymásra találtak first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!