John Cleese őssejtterápiával nyerne még néhány plusz évet

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

John Cleese elárulta, hogy az elmúlt húsz évben évente 17 000 fontot (7,8 millió forintot) költött őssejtterápiára, hogy megpróbálja leküzdeni az öregedés hatásait. A Monty Python csoport alapítója azt mondta, hogy korához képest „nem néz ki rosszul”, miután Svájcban őssejteket kapott.

Az őssejtek a szervezet javítórendszereként működhetnek, és néha olyan hosszú távú betegségek regeneratív terápiáiban használják őket, mint a Crohn-betegség. Az őssejtek mint öregedés elleni gyógymód lehetséges előnyei közé tartozik a sejtfiatalítás, az öregedéssel kapcsolatos betegségek kockázatának csökkentése és a szervi funkciók javítása.

A Saga magazinnak adott interjújában a 84 éves komikus azt mondta: „Ezek a sejtek körbeutazzák a testet, és amikor felfedeznek egy javításra szoruló helyet, akkor átalakulnak azokká a sejtekké, amelyeket a javításhoz szeretnél, így lehet, hogy porcsejtekké vagy májsejtekké válnak.”

A Guardian megjegyzi, hogy az őssejtek a gazdagok és a hírességek kedvelt csodakezelésévé váltak: Kim Kardashian állítólag rajong az őssejtes arckezelésért, Cristiano Ronaldo pedig őssejtes injekciókhoz folyamodott egy combizomsérülése után. A lap azonban hozzáteszi, hogy bár az őssejtterápiát számos esetben használja az orvostudomány, egyes magánklinikák a szabályozási „szürke zónába” esnek, mivel ezek a terápiák a betegek saját sejtjeit használják, nem pedig gyógyszereket, amelyeket engedélyeztetni kellene. Az újság által megkérdezett szakértők kétségbe is vonják, hogy a terápia valóban azokkal a hatásokkal jár-e, amelyekről Cleese beszélt.

Paul Knoepfler professzor, a Davis-i Kaliforniai Egyetem őssejt-szakértője elmondta:

Imádom John Cleese-t, de aggódom amiatt, hogy őssejtes öregedésgátló kísérletei többet árthatnak, mint használnak. Először is, a rendszeresen kapott őssejtek egészségügyi kockázatokat jelenthetnek számára. Nem egyértelmű, hogy az őssejtek bármely fajtája biztonságos vagy hatékony, hacsak nem esett át alapos klinikai vizsgálatokon. Emellett az öregedésgátlással kapcsolatos állításai nem bizonyítottak. A másik dolog az, hogy a hírességek túlzó kijelentései arról, hogy az őssejtek mit tehetnek értük, arra ösztönözhetik a hétköznapi embereket, hogy kövessék példájukat, ami egészségügyi és pénzügyi kockázatokkal is járhat.

The post John Cleese őssejtterápiával nyerne még néhány plusz évet first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!