Kálnoki Kis Attila: Balczó András igazságával együtt Martinek Jánost is porba tiporták az öttusaszövetségben

2 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

12 éves süldő öttusázóként édesapám elvitt a Bástya moziba. 1977-et írtunk. Az apropót Kósa Ferenc Balczó Andrásról szóló, Küldetés című portréfilmje jelentette, melyet akkor mutattak be. A tolongó bácsik, nénik derékmagasságából lestem a helyünket, majd azt láttam, hogy a jegyszedő néni még pótszékre is terel nézőket. Nem igazán értettem, mire fel ez a tömeg. A Küldetés előtt nem sokkal a Különben dühbe jövünket láttam a Bartók moziban, de hiába pofozta össze-vissza Bud Spencer és Terence Hill a rosszfiúkat, arra alig váltottak jegyet. A Puskinban meg már jóval a Filmhíradó előtt feszülten sustorgott a tömeg, a filmet pedig néma csendben nézte, hallgatta végig mindenki.

Semmit sem értettem a kor problémáiból, szellemiségéből, a film mondanivalójából. Öttusázó-palántaként csak a sportbéli bálványomat hallgattam és néztem tátott szájjal. Ám arra kristálytisztán emlékszem, hogy a „Vége” felirat megjelenése után másodperceken át szinte mozdulatlanul, némán ülve maradt a közönség. Majd varázsütésre mindenki felállt, és átszellemült, könnybe lábadt szemekkel tapsoltak percekig.

Moziban ilyet se előtte, se azóta nem tapasztaltam.

A legenda, a Nemzet Sportolója, az ötszörös egyéni világbajnok, az 1972-es müncheni olimpia öttusázó bajnoka szájából a filmben a piaci keszegezés közben olyan mondatok hangzottak el sportága akkori válogatási elveivel kapcsolatban, mint hogy: „Több javaslat hangzott el. Az enyém az volt, az kerüljön a válogatott csapatba, akinek jobb a versenyteljesítménye. Csináljanak például három válogatóversenyt, ahol mindenki elindul, aki számít. A végén a versenyeredményeket összeadják, az első három csapatba kerül, a negyedik a tartalék, a többi itthon marad. Ez tiszta, világos, egyszerű. Tudod, hogy néztek rám? Mint a marslakóra. (…) Mi van az egyéb szempontokkal? Távlati terv, szubjektív megítélés, előlegezett bizalom? Ezektől én falra mászok.

Mi lehet fontosabb a teljesítményalapú, igazságos válogatásnál?

E kalandozás a 47 évvel ezelőtti múltba, valamint a balczói erkölcsi iránytű előcitálása azért időszerű, mert az elmúlt napokban a hatszoros olimpiai bajnok kajakozó, a 37 éves Kozák Danuta és a világbajnok, olimpiai bronzérmes, 41 éves Decsi Tamás kardozó okán hozott súlyos döntést a kajak-kenu, illetve a vívószövetség – noha mindketten minden követ megmozgattak, előbbit a férje, utóbbit a szövetségi edző bátyja segítette lobbitevékenységével, mégsem utazhatnak az olimpiára. Mert aktuális állapotuk, felkészültségük elégtelen, akadtak náluk jobbak.

Másképp: a kajak-kenu és a vívószövetség betartotta a maguk által elfogadott válogatási elveket, még ha azok a nevezett klasszisok szemszögéből fájdalmasak is.

Hétfő este

a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöksége nem ezt az egyenes utat követte.

Balogh Gábor elnök bejelentette, hogy a hosszas olimpiai kvalifikációs versenysorozat végén a nőknél Gulyás Michelle és Guzi Blanka, a férfiaknál Böhm Csaba és Szép Balázs képviselheti a magyar színeket a párizsi olimpián. A MÖSZ elnöksége annak ellenére döntött így, hogy a 2023 októberében elfogadott olimpiai válogatási elvek betartása esetén nem Gulyásnak, hanem a tavaly junior Európa-bajnokságot nyerő, júniusban felnőtt világbajnoki bronzérmet szerző Erdős Ritának kellene utaznia.

A MÖSZ elnöksége titkos szavazással (!) 9:2 arányban döntött Gulyás indulása mellett. Mivel a 2024-es olimpiára érvényes válogatási elveket a szövetségi kapitány, Martinek János terjesztette elő, annak leszavazásával egyúttal a kétszeres olimpiai bajnokot is arcul csapták.

Mit ír az öttusázók olimpiai válogatási szabálya?

A korábbi években, Kállai Ákos női szövetségi kapitány tavalyi februári lemondásáig számos szubjektív elemet tartalmazott a válogatási szisztéma. Ezt Martinek leginkább Tibolya Péter elnökségi tag, az UTE – egyúttal Gulyás Michelle – szakosztályvezetője nyomására változtatta meg 2023 őszén úgy, hogy a lehető legobjektívebb módon, sávosan, matematikai alapon legyen megnevezhető a kvalifikációt szerző öttusázóink közül a 2–2 legjobb formát mutató.

Bodnár Boglárka / MTI Gulyás Michelle

A kapitány tervét még Simicskó István elnöksége alatt hagyta jóvá a testület tavaly októberben. A 2023 decemberében megválasztott, változást és átláthatóságot ígérő új elnökség bár megtehette volna,

az elmúlt fél évben nem tartotta fontosnak, vagy csak szimplán elfelejtette megváltoztatni a leírt válogatási elveket.

Martinek – Balczó András gondolatiságát idéző – 2024-es olimpiai válogatási elvei szerint 6–6 férfi és női válogatott öttusázó egyaránt kapott 3–3 világkupa indulási jogot, és végül a 2–2 legjobb eredmény számított bele a válogatásba. A szisztéma még a világkupák lósorsolásának szerencsefaktorát, a lovaseredmények esetlegességét is megpróbálta a lehető leginkább objektív irányba terelni. Az elvek közt ugyanis ott szerepelt az úgynevezett lovaspontszám-korrekció, amelynek értelmében, ha valaki rossz lovat húz, vagy rosszul lovagol, úgy egy független lovas szakmai bizottság dönt annak megítéléséről, hogy ló- vagy lovashiba okán ért-e el gyenge eredményt a versenyző, és ha az előbbi, úgy a két másik lovaglása átlagának virtuális pontszámával korrigálták az eredményét. Ez a korrekciós lehetőség a vb esetén kimaradt.

Ugyanakkor az olimpiára történő rangsorolásba a világkupaversenyek felett elsődleges hangsúllyal számított bele a júniusi kínai világbajnokság eredménye is, ahonnan Guzi Blanka ezüstéremmel, Erdős Rita bronzéremmel tért haza, míg a melegítés során lovával tökéletes összhangot mutató, majd három kitörése miatt a harmadik akadály után kicsengetett, végeredményben nulla pontot lovagló Gulyás Michelle – aki 2022-ben, Alexandriában vb-ezüstöt szerzett, és a 2023-as Eb-7. helyezése okán rendelkezett olimpiai kvótával – elszállt, a 18. helyen zárt csak.

Martinek a világkupa- és vb-eredmények összesítése után a válogatási elveknek megfelelően a színtiszta helyezési rangsor alapján terjesztette fel a szakmai bizottság – a szövetség elsőfokú, szakmai jóváhagyó szerve – elé Guzi Blankát és Erdős Ritát párizsi indulóként, miközben Gulyás a vonal alatt maradt első számú tartalékként.

Akkor mégis miért Gulyás, miért nem Erdős megy Párizsba?

A szakmai bizottság múlt hét szerdán 5 igen, 4 nem, valamint 1 tartózkodás mellett tényszerűen elfogadta Martinek előterjesztését. Azonban a verdikt így nem jogszerű, hiszen az 5 igen szavazat nem éri el az 50+1 százalékot, ezért a voksolást elnöklő Hanzély Ákos (szintén többszörös világbajnok öttusázó) sportszakmai igazgató jogszerű végleges javaslatként nem terjeszthette fel az elnökség elé a kapitányi javaslatot. Az elnökségre maradt a döntés.

A 12 tagú testület megtehette volna, hogy visszadobja a labdát, mindaddig, amíg nincs jogszerű szakmai bizottsági határozat, ehelyett – Martinek objektív válogatási elvei ellenére – saját hatáskörben belenyúlt a döntésbe, kivette Erdőst, és betette Gulyás Michelle-t a rutinjára, korábbi eredményeire hivatkozva.

Az MTI idézte Baloghot, aki a hétfő esti elnökségi után sajtótájékoztatón nyilatkozott a döntés okáról: „Az elnökségnek azt a kérdést kellett feltennie, kikkel tud a magyar öttusasport a legeredményesebb lenni, kikkel tud teljesebb lenni, egymást támogatva jobb szereplést mutatni az olimpián.” Martinek megkeresésemre úgy reagált: „Nem tehettem mást, az objektív válogatási elvek szerint csak ezt a döntést hozhattam meg.”

Meglehet, Párizsban Balogh elnök szakmai éleslátása nyer igazságot. Ennek ellenére a válogatási elvek felrúgása nehezen magyarázható, még akkor is, ha a gyakorlat és az alapszabályi jog szerint az elnökség a végső döntéshozó szerv, nem pedig a szakmai bizottság.

A történet ismeretében érdemes tán kiemelni a 47 évvel ezelőtti, Küldetés című portréfilmből még két idevágó, a balczói gerincességet, erkölcsösséget és igazságkeresést mindennél jobban elmesélő örökérvényű idézetet. Elsőként azt, hogy

Elvtelen érdekegyezségek jönnek létre, azon az alapon, hogy ha elhiszed nekem, amit én hazudok, én is elhiszem neked, amit te hazudsz.

De még inkább azt:

Az igazságot mondani nem elég. Az igazságot érvényesíteni is kellene. Ehhez kellene olyan helyzet, ami nincs.

The post Kálnoki Kis Attila: Balczó András igazságával együtt Martinek Jánost is porba tiporták az öttusaszövetségben first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!