Karácsony megtámadta a Kúrián a saját választási győzelmét

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bár a 24592 érvénytelen szavazat pénteki újraszámolása után a Nemzeti Választási Bizottság arra jutott, hogy Karácsony Gergely 41 szavazattal így is megelőzte Vitézy Dávidot, a főpolgármester a győzelem ellenére is kitartott amellett, hogy az általa észlelet szabálytalanságok miatt meg kell ismételni a választást.

Ezt hétfőn meg is tette, legalábbis beadta a Kúriának azt az indítványt, amivel a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, valamint a szavazás egész Budapesten való megismétlését kérte. „Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített” - írta az oldalán.

Karácsony a lépést azzal indokolta, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása során a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte, több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai. Szerinte ezzel sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést. „Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat.”

A Nemzeti Választási Bizottság a pénteki újraszámolás után a következő eredményt állapította meg:

  • Karácsony Gergely: 371.578 szavazat
  • Vitézy Dávid : 371.537 szavazat
  • Grundtner András: 38.995 szavazat
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!