Kazahsztán nem akar a BRICS-hez csatlakozni, Oroszország ezért kitiltotta a kazah zöldséget és gyümölcsöt a piacáról

2 órája ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az orosz mezőgazdasági felügyelet a héten úgy döntött, ideiglenesen megtiltja a paradicsom, paprika, dinnye, búza, lenmag és lencse behozatalát Kazahsztánból. A hivatalos indoklás szerint a döntést azért kellett meghozni, mert

„Kazahsztánban az illetékes hatóságok nem biztosították Oroszország területének növény-egészségügyi biztonságát” – közölte honlapján a Rosselkhoznadzor hatóság.

Valójában azonban sokkal inkább egy szankciós lépésnek tűnik az orosz döntés. Az ugyanis azt követően született, hogy Kazahsztán, Közép-Ázsia legnagyobb gazdasága megtagadta a csatlakozást a BRICS-hez, a feltörekvő gazdaságok blokkjához, amelynek elnöki posztját jelenleg Oroszország foglalja el.

„Jelenleg és nagy valószínűséggel a belátható jövőben is Kazahsztán nem fog csatlakozási kérelmet benyújtani a BRICS-hez” – mondta a kazah elnök szóvivője, Berik Uali.

Hozzátette, a kazah elnök többször is kiállt az ENSZ, mint „univerzális és pótolhatatlan nemzetközi szervezet” mellett, miközben Putyin a BRICS-et a „globális többség szövetségeként” próbálja feltüntetni.

Kazahsztán egyébként fontos partnere Oroszországnak, az Eurázsiai Gazdasági Uniónak tagja és az orosz érdekszféra része is egyben, viszont az elmúlt időszakban már több jelét is adta annak, hogy növelni szeretné az önállóságát. (Politico)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!