Kiürítik a győri börtönt, mert alkalmatlan a rabok rendeltetés szerinti fogva tartására

2 napja ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Számos biztonsági és fenntarthatósági szempontot mérlegelve” az a döntés született, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiürítik, a fogvatartottakat pedig más börtönökbe szállítják át – írta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szerdai közleménye.

akula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője azt mondta, márciusban az intézményben egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát fogvatartottak. A szökési kísérletet idejében észlelték, így az elítélteknek nem volt esélyük a szökésre.

Az esetet követően belső vizsgálat indult, amely azt is megállapította, hogy az 1910-es években épült börtön leromlott műszaki állapotban van, így az épület állagából fakadóan a biztonságos fogvatartás feltételi nem teljeskörűen biztosíthatóak.

Sajnos ezek a körülmények tették lehetővé, hogy a fogvatartottak egy letört fémdarabbal megbontsák a falazatot

– írták.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az épület annyira korszerűtlen, hogy felújítása, átalakítása, a megfelelő biztonságtechnikai eszközökkel történő felszerelése aránytalanul magas költséggel járna.

„Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mára már elavult műszaki megoldások jelentősen növelik a rendkívül költséges üzemeltetést: az ingatlan nem szigetelt, régi nyílászárókkal, korszerűtlen fűtés-, víz- és villamos hálózattal rendelkezik. A mindössze 165 ember fogva tartására szolgáló intézet nem éri el a büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem, üzemeltetési költségei mégis vetekszenek a nagy börtönök rezsijével” – mondta Makula.

Felhívta a figyelmet arra is a kommunikációs ezredes, hogy az intézkedés nem jár elbocsátással, a győri börtönben szolgálatot teljesítőknek új beosztást biztosítanak, és a BVOP különbuszokat indít, hogy a munkatársakat a lakhelyükhöz legközelebb eső, másik börtönben tudják tovább foglalkoztatni.

The post Kiürítik a győri börtönt, mert alkalmatlan a rabok rendeltetés szerinti fogva tartására first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!