Kiválóan megfelelt a szakmai ellenőrzésen, az igazgatói pályázatát mégis elutasították

3 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Két és fél soros levélben tudatták a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumot 20 éve vezető Cselik Ágnessel, hogy az igazgatói pályázatát Maruzsa Zoltán államtitkár döntése alapján nem támogatják.

A levélben indoklás nem szerepelt, a részleteket Cselik Ágnes sem tudja. „Nem mondom, hogy nem volt benne ez a döntés a levegőben, de megrázott.”

Mielőtt megkapta volna a levelet, a tankerületnél rákérdeztek, melyik a tantestület utolsó munkanapja. Ő nyilatkozott erről, majd aznap délután 5 körül érkezett az értesítés.

„Már mindenki szabadságon volt, elköszöntünk egymástól.”

A döntés azért is meglepő, mert az igazgatói pályázatában részletesen leírta az egy évvel ezelőtti vezetői tanfelügyeleti vizsgálat eredményét. A tanfelügyeleti vizsgálatot a tankerület végzi. A legtöbb kérdésben kiváló minősítést kapott az iskola és ő is, innovatív vezetőnek minősítették.

Leírták, hogy hatékonyan együttműködik a fenntartóval, de megjegyezték, „a fenntartóval a kapcsolata nem mindig zökkenőmentes, hatékonyan szeretné képviselni az iskola érdekeit.” Pályázatát a spanyol nagykövet is támogatta.

Bár hivatalosan ezt sem közölték vele, de Cselik Ágnes úgy tudja, nem volt más pályázó az intézmény élére. A pályázati szabályok megváltoztak, már nem számít sem a tantestület, sem a szülők véleménye, kizárólag a munkáltató dönt a kérdésben. Azt mondja, semmilyen mozgástere nincs az ügyben, „elég elvágólagosnak tűnik a döntés.”

Cselik Ágnes úgy gondolja, ez összefüggésben lehetett a tantestületen belüli elégedetlenséggel.

Korábban a Károlyi több tanára is részt vett a polgári engedetlenségben.

Fideszes lobbi

Ugyanilyen okból válthatták le a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium igazgatóját is. Horváth József 15 éve vezette az iskolát, de a megbízatását nem hosszabbították meg. Az ő pályázatát is indoklás nélkül utasították vissza, pedig nem volt más jelentkező az állásra.

A Szabad Európának Török Szabolcs tankerületi igazgató azzal érvelt, a jelenlegi igazgató munkájával szemben több szakmai kifogás is felmerült, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését.

„Ezek közül a legsúlyosabb, hogy az iskolából huszonegy pedagógus indított pert a tankerülettel szemben olyan többletfeladatok kifizetése érdekében, melyekről egyetlen hivatalos feljegyzés sem készült az iskolában, a követelésekkel a tankerület először a keresetlevélben találkozott.”

Azt, hogy Horváth József igazgató szakmai munkájával kapcsolatban kifogások merültek volna fel, a Vasvári Pál Gimnázium tantestülete visszautasította, és azt írta, a tankerület által felmerülő indokok nem képezhették alapját az igazgatói pályázat elutasításának.

Cserlik Ágnes ügyében még csak szervezőik az akció, Horváth József mellett viszont már csaknem hatezren álltak ki egy petícióban, és tüntetést is szerveznek mellette. Az igazgató megköszönte a kiállást, de azt kérte, ügye „ne szítson indulatokat, és főképp ne terelődjön politikai síkra.”

Ezzel elkésett, az ügy már politikai síkon van, ha azt nézzük, hogy reagált Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András és a térség országgyűlési képviselője, a szintén fideszes Vargha Tamás is.

A polgármester azt írta, sajnálja a döntést, amelyre sem rálátása, sem ráhatása nem volt, a képviselő a poszthoz írt kommentben úgy fogalmazott, értetlenül áll a kialakult helyzet előtt.

Most fogják felújítani az iskolát, emiatt két tanévre ki kell hogy költözzenek, a munka levezénylésében pedig számítottak az igazgatóra.

„Azt gondolom, hogy Horváth József igazgató úrnak kellene végig vinni a Vasvári Pál Gimnázium felújításának és bővítésének nehéz, de felemelő éveit. Ez városunk érdeke és ez szolgálná az intézményt és az ott tanulókat is. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy ez így legyen” – írta Vargha Tamás a Facebookon.

A polgármester tudja

Csepelen is kirúgtak három igazgatót, a Herman Ottó, a Katona József és a Kölcsey Ferenc Általános Iskolák vezetőit. Posztjában Borbély Lénárd csepeli polgármester arról írt, Varga-Dudás Erzsébet (Herman Ottó Általános Iskola), Vargáné Andrási Edit (Katona József Általános Iskola) és Málek István (Kölcsey Ferenc Általános Iskola) megbecsült vezető volt. Azt írta, „a döntésben meghatározó szerepe volt annak, aki már tavaly is megakadályozta az igazgatók kinevezését.”

Most nem, de tavalyi posztjában megnevezte Németh Szilárdot, a térség országgyűlési képviselőjét, aki ezt hazugságnak nevezte, és pszichiátert javasolt Borbélynak.

Most viszont Németh Szilárd arról posztolt, egyeztetett Maruzsa Zoltán államtitkárral és Tóth Endre tankerületi igazgatóval (utóbbit egyébként Németh bizalmi emberének tartják).

„A minisztérium minden lehetséges támogatást biztosít, a tankerület minden segítséget megad a csepeli és soroksári iskoláinkban végzett sikeres oktató-nevelő munkához” - írta a képviselő.

Megkerestük a Belügyminisztériumot, hogy miért utasították el az igazgatói pályázatokat, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!