Lehetne európai nyugdíjunk, de részben a mi hibánkból nem lesz

2 napja ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Talán nem sokan tudnak róla, de 2022 óta elérhető, és az egységes uniós piacon terjeszthető a tagországok között hordozható hosszú távú nyugdíjmegtakarítás (PEPP), ami elvileg lehetővé tenné, hogy a magyaroknak is legyen európai nyugdíjuk. De mint az Azénpénzem.hu utal rá az MNB jelentése alapján, sok mozgás nincs még ezen a piacon. Egyrészt a termék terjedésének korlátját jelenti a szabályozásban megadott feltételrendszer, mely szerint

  • a páneurópai nyugdíjat kínálók legfeljebb hat befektetési lehetőséget biztosíthatnak a megtakarítóknak és
  • ezek közül pedig az egyiknek úgynevezett alapterméknek kell lennie.

Az alapterméknél pedig előírás többek között, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően garanciát kell nyújtania a tőkére (a kifizetési szakasz kezdetén és a kifizetési szakasz alatt is). Valamint célként kell meghatározni az éves inflációs ráta legalább 80 százalékos valószínűségű túlteljesítését a 40 éves felhalmozási szakasz alatt. A díjak és a költségek pedig nem haladhatják meg a felhalmozott tőke 1 százalékát. Emiatt a szolgáltatók nemigen érdekeltek.

A nyugdíjcélú, tőkepiaci befektetési alapon működő termékek alacsony elterjedtsége azonban a magyar jegybank szerint nem kínálati, hanem keresleti oldali problémás, amit a hazai tapasztalatok is igazolnak. A nyugdíjcélú megtakarítási termékek közül a nyugdíjbiztosítások az életbiztosítási ágazat húzótermékének tekinthetők a befizetésekre vonatkozóan igénybevehető adójóváírás 2014. évi bevezetése óta. A nyugdíjpénztári taglétszám ugyanakkor kis mértékben csökkent az utóbbi 10 évben, a NYESZ szerepe pedig marginális, ez a konstrukció nem vált tömegtermékké.

A penetráció növeléséhez az MNB álláspontja szerint a keresleti oldal problémáját kell kezelni. Jelenleg ugyanis akadály a pénzügyi ismeretek és tudatosság hiánya (ergó mi vagyunk a hibásak). Ezek növelésével, illetve a meglévő termékek fejlesztésével, valamint a hatékony állami ösztönzőrendszer és a munkavállalói, illetve munkáltatói elkötelezettség erősítésével lehetne a jegybank szerint eredményt elérni a jövőben.

The post Lehetne európai nyugdíjunk, de részben a mi hibánkból nem lesz first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!