Magyar orvostanhallgató mentett életet egy, Gran Canariára tartó repülőjáraton

2 napja ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Dékáni dicséretet kapott Szabó András hatodéves orvostanhallgató a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar júniusi diplomaosztóján. A hódmezővásárhelyi fiatalember idén februárban megmentette egy epilepsziás rohamot kapott ember életét egy, Gran Canariára tartó repülőjáraton – számolt be honlapján az intézmény.

Éppen egy konferenciára utazott. “A felszállás után hamar elaludtam, majd körülbelül 20 perc múlva arra ébredtem, hogy valaki az előttem lévő sorban kiabál, hogy: „Help!” Csak annyit láttam, hogy az előttem lévő sor teljes szélességében rángatózik, de nem tudtam, mi történt” – idézte fel a történteket Szabó András, aki szerint eléggé nagy pánik alakult ki a repülőgépen.

Nem haboztam, megkértem a mellettem ülő utast, hogy emeljük ki a beteget és vigyük hátra” – mesélte a hallgató, aki a páciens átvizsgálása során azzal szembesült, hogy légúti akadálya volt, elharapta a nyelvét, illetve a szaturációja nem volt megfelelő. 

“Megkérdeztem a hozzátartozójától, hogy milyen betegségei vannak a páciensnek. A repülő- és űrorvostan kurzuson tanultuk azt a checklistát, ami alapján pontozással tudjuk megállapítani, hogy milyen súlyos a páciens állapota” – mesélte az orvostanhallgató, akinek még arról is döntenie kellett, hogy megszakítsa-e útját a vészhelyzet miatt a repülőgép.

“Megkérdeztem a stewardessektől, hogy mennyi oxigén, milyen gyógyszerek és felszerelés áll rendelkezésre. Telefonáltak a pilótának, aki azt mondta, most kell eldöntenünk, hogy leszálljunk vagy ne, mert utána két és fél órát víz fölött fogunk repülni, és nem tudunk visszafordulni” – mondta el András, aki arra jutott, hogy le kell szállni.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren landolt a gép, a beteget pedig átadta a mentőknek.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

The post Magyar orvostanhallgató mentett életet egy, Gran Canariára tartó repülőjáraton first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!