Majdnem 12 milliárd forintért kelt el az elveszettnek hitt Klimt-festmény

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Fräulein Lieser portréja című, Gustav Klimt majd’ száz évig elveszettnek hitt festménye egy magángyűjteményben bukkant fel az év elején, most 30 millió euróért, azaz csaknem 12 milliárd forintért árverezték el – írja a BBC. Sok kérdés a képpel kapcsolatban azonban továbbra is megválaszolatlan maradt.

A befejezetlen portré 1917 tavaszán készült, egy évvel Klimt halála előtt, amikor a festő ünnepelt portrékészítő volt. A januári újra felfedezése előtt a képről csak egy fekete-fehér fotó volt ismert. Hogy pontosan kit ábrázol a kép, az továbbra is rejtély: a találgatások szerint a megrendelésre készült portré egy zsidó iparoscsaládból származó testvérpár, Adolf vagy Justus Lieser egyik lányát ábrázolja. Tobias Natter és Alfred Weidinger művészettörténészek Margarethe Constance Liesert, Adolf Lieser lányát azonosították a képen, az Im Kinsky aukciós ház viszont Justus egyik lányát, Helene Liesert sejti a portré alanyának.

Klimt 1918-ban bekövetkezett halála után a kép a Lieser családhoz került, az 1925 és 1961 közötti sorsáról viszont nem sokat lehet tudni. Az aukciósház szerint a festmény útja a náci időszak alatt „tisztázatlan”.

„Annyit tudni, hogy az 1960-as években a megbízó jogelődje szerezte meg a festményt, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz” – írja közleményében az aukciós ház. A festményt a meg nem nevezett jelenlegi tulajdonosok, valamint Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében adták el a washingtoni elvek alapján. A nemzetközi megállapodás célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azok utódainak, akiktől elvették őket.

Az Im Kisnky „fairnek és igazságosnak” nevezte ezt a megoldást, Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója szerint azonban még mindig sok a tisztázatlan kérdés a kép körül, ezért azt kérte, hogy egy független fél is vizsgálja ki az ügyet. „A műkincsek visszaszolgáltatása nagyon érzékeny kérdés, minden kutatást precízen és részletesen kell elvégezni, az eredménynek pedig érthetőnek és átláthatónak kell lennie” – fogalmazott.

A mostani összeg meg sem közelíti Klimt tavaly nyáron elárverezett utolsó portréjának eladási árát: azt 74 millió fontért, vagyis csaknem 32 milliárd forintért adta el a londoni Sotheby’s.

 

.
A painting by the Austrian artist Gustav Klimt, that was believed lost for 100 years, has been found in Vienna.

Portrait of Fraulein Lieser once belonged to a Jewish family in Austria… pic.twitter.com/zEozq1YVq3

— Anaiza (@Anaizah_khan) January 27, 2024

The post Majdnem 12 milliárd forintért kelt el az elveszettnek hitt Klimt-festmény first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!