Megfélemlítéssel és megtorlással vádolják Ókovács Szilveszert a szakszervezeti vezetők

2 napja ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kemény hangú levélben kérte számon Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke és Rotter Oszkár, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) elnöke, írja az Index. Ebben azzal vádolják Ókovácsot, hogy az idén márciusban tartott sztrájkban részt vevő operaházi munkavállalókat létszámleépítés ürügyén elbocsátotta, noha azt ígérte, nem lesznek retorziók:

Az elbocsájtások indoklása álságos, mivel a valós cél a megfélemlítés, a megtorlás, és az ebben döntők egy részénél az elbocsátottakkal szemben táplált ellenszenv volt. Amelyben sajnálatosan azon munkatársaid vállaltak oroszlánrészt, akik bár nem sztrájkoltak, sőt közülük a művészeti igazgató nyíltan szidalmazta a sztrájkolókat és a velük szolidáris munkatársakat, mégis a sztrájk legnagyobb haszonélvezőivé váltak, mivel a bérmegállapodásból adódóan a társulat tagjai közül ők részesülnek a legmagasabb összegű bérfejlesztésben. Közben az általuk kiválasztott, elbocsátott munkavállalók zöme kilátástalan élethelyzetbe került, amely miatt egyéni tragédiák bekövetkeztétől is okkal kell tartani

– írták a levélben, melyben továbbá követelik, hogy „a létszámleépítés címén foganatosított felmondásokat azonnali hatállyal vonja vissza”. A követelésük teljesülése érdekében kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek: az egyeztető eljárás első tárgyalási időpontjául 2024. július 1-jét jelölték meg. Ha az egyeztetések nem hoznak eredményt a törvényben előírt határidőn belül, akkor a munkaügyi vitát lezáró megállapodásig ismét sztrájkfelhívást fognak kiadni. Az Index emlékeztet rá, hogy az elbocsátottak között van Aczél András, aki szintén pályázott tavaly az Operaház főigazgatói posztjára.

A szakszervezetek egyébként egy másik levelet is írtak Ókovácsnak, melyben kifejtik, meg kell beszélni a költséghatékony működés érdekében tett eddigi intézkedéseket, a főzeneigazgatói és zenekari igazgatói pályázati kiírások elmaradásának okait, illetve a díszítő kollégák túlzott fizikai megterhelésnek csökkentésére tett – a munkáltató által ígért – intézkedéseket.

The post Megfélemlítéssel és megtorlással vádolják Ókovács Szilveszert a szakszervezeti vezetők first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!