Meghalt a világhírű szobrász, Richard Serra

4 hete ezelőtt 16



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Elhunyt 85 éves korában New York államban Richard Serra amerikai szobrászművész, aki monumentális absztrakt acélszobraival vált a világ egyik legjelentősebb szobrászává – írja az MTI. A művész halálhírét kedden este erősítette meg ügyvédje, John Silberman.

Amerikai médiajelentések szerint Serra halálát tüdőgyulladás okozta. Serra több mint száz köztéri szobra Philadelphiától St. Louison át a brazíliai Sao Paulóig számos városban látható. Európában pedig például a németországi Bochumban és Kasselben. A művész túlnyomórészt gigantikus, sok tonnás szobrokat alkotott, amelyek modelljei Németországban készültek. Hat évtizedes pályafutása során Serra a második világháború utáni Amerika egyik legünnepeltebb művészévé vált. Serra elsősorban acéllal dolgozott, amit gyakran oxidáltak, hogy jellegzetes mély narancssárga színt kapjon. Szobrai illeszkedtek a tájhoz vagy köztérhez, ahova tervezte azokat, és arra inspirálták a közönséget, hogy új módon kapcsolódjon a környezethez. Serra orosz zsidó anya és spanyol apa gyermekeként született San Franciscóban.

A Kaliforniai Egyetemre járt és 1961-ben diplomázott angol irodalomból, majd a Yale Egyetemen kezdett képzőművészeti tanulmányokat. 1964-ben Yale-ösztöndíjjal Párizsba utazott, ahol összeismerkedett Philip Glass zeneszerzővel, aki alkotótársa és barátja lett. Majd Fulbright-ösztöndíjjal Firenzébe ment. Az Európában ért hatások fordították a szobrászat felé.

Első önálló kiállítása 1966-ban a római Galleria La Salitában nyílt meg. Az 1960-as évek második felétől készítette első olyan szobrait, amelyekhez nem hagyományos anyagokat, például üveggyapot és gumit használt. A hatvanas évek végétől alkotta monumentális, acélból készült szobrait.

Számos rövidfilm is fűződik a nevéhez. 1993-ban az American Academy of Arts and Sciences tagjává választották. 1994-ben megkapta a japán Praemium Imperiale díjat, 2010-ben a spanyol Asztúria Hercege-díjjal tüntették ki.

OLIVIER LABAN-MATTEI / AFP Richard Serra az egyik művével

The post Meghalt a világhírű szobrász, Richard Serra first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!