„Hitler kaput!” Így találkoztak a szovjet és amerikai katonák

1 hét ezelőtt 9



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az 1944-es normandiai partraszállástól kezdve a Harmadik Birodalmat már nyugatról is keményen szorongatták, a harapófogó 1945 áprilisában kezdett végérvényesen összezárni: 25-én először találták magukat szemközt amerikai és szovjet katonák. Az első kapcsolatfelvétel aznap dél körül történt az Elba délebbi szakaszán, Strehla városa közelében. Albert Kotzebue amerikai főhadnagy háromfős felderítő csapatával átkelt a folyón, hogy felmérje a terepet, de már a nyugati partról látták, hogy a túloldalon az ellenség helyett az oroszok tartózkodnak. Jeleztek nekik, a túlparton pedig személyesen is találkoztak az Első Ukrán Front egyik előretolt ezredével, akit Alexander Gargyiev alezredes vezetett.

Ugyanezen a napon, néhány órával később William Robertson alhadnagy társaival  belebotlott az Alexander Szilvaskó hadnagy vezette őrjáratba a szászországi Torgau elpusztult Elba-hídjánál. Alekszej Gorlianszki visszaemlékezései szerint ő rálőtt a németeknek hitt amerikaiakra, akik azonban nem viszonozták a tüzet, helyette ezt kiáltották:

Muscovi-Washington. Hitler caput. Hurrá!

Bár egyikük sem tudott a másik nyelvén kommunikálni, az ölelések és kézfogások közepette szavakra nem is volt szükség. Robertson és Szilvaskó életük hátralévő részében is tartották egymással a kapcsolatot. Két nappal később a két férfi hivatalos körülmények, berendezett háttér előtt („a kelet találkozik a nyugattal” felirattal), fotósok előtt is eljátszotta a találkozást.

Robertson és Szilvaskó propagandafotója 1945. április 27-éről.

Egyes források szerint mind Kotzebue, mind Robertson járőre parancs ellenére találkozott a Vörös Hadsereg tagjaival, ám feletteseik ezúttal elnézőek voltak. Az érintett szovjeteket viszont később visszahívták a frontról, majd ki is zárták a pártból. Az első napokban az amerikai és a szovjet katonák barátkoztak egymással, benzint cseréltek tojásra, megmutatták egymásnak fegyvereiket és egyéb felszereléseiket. Idővel azonban egyre fagyosabban kezdtek viselkedni egymással, a politika ugyanis közbeszólt.

The post „Hitler kaput!” Így találkoztak a szovjet és amerikai katonák first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!