Mégis tárolnak akkumulátor-hulladékot a salgótarjáni Éltex-telepen, ahonnan rákkeltő méreganyag ömlött Salgó-patakba

1 hét ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Greenpeace mérései szerint rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. hulladékgazdálkodó salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba, írtuk áprilisban. Részben ez a cég szállítja el a hulladékot a komáromi akkumulátorgyárból.

A Greenpeace közleménye után a cég szintén kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy a szennyezőanyag nem a telephelyéről származik. „A szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt Salak gyűjtő osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó patakba”. Azt is írták, hogy nem folytatnak a telepen hulladék kezelési tevékenységet, a cég „nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort, vagy akkumulátor hulladékot”.

Az Átlátszó korábban azt írta, hogy a katasztrófavédelmi hatóság 2023-ban megtiltotta a cégnek, hogy hulladékot kezeljen, mert hiányoztak a tűzvédelmi berendezések a telephelyen, ahol korábban 600 tonna tűzveszélyes akkumulátor-hulladékot tároltak.

A laphoz azonban eljutottak fotók, amik a telephelyen jelenleg tárolt hulladékot mutatják, ezek egyikén a LITIUM ION BATTERIES felirat látható. Ráadásul a fotók szerint az akkumulátorokat a szabadban tárolják, pedig már 1,3 millió forintos bírságot is kaptak „mindenféle védelem nélkül”, szabadban tárolt, 32 tonna össztömegű lítium-ionos akkumulátor miatt. A telep üzemeltetője akkor azt mondta, csak tévedés történt, a termékek túl nedvesek voltak a csarnokban való elhelyezésre.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!