Módosult a dohányrendelet, szigorították egy termék forgalmazását

1 hét ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált
figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet módosítása, ami a 24.hu értesülései szerint leginkább a nikotinpárnák – hivatalos nevén nikotintasakok – fogyasztóit érinti majd leginkább a gyakorlatban a gyártók mellett.

Információink szerint a szabályozás az EU-val és tagállamaival folytatott nyilvános egyeztetés okán nagyobb részben ismert volt már a dohányipari szereplők számára, és már az év eleje óta vártak a módosítás megjelenésére. A kormánynak ugyanis tájékoztatnia (notifikálnia) kellett az uniós szabályok szerint a többi tagországot is arról, hogy változtatásra készülnek, amit ilyenkor szokásos módon véleményezni lehetett.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet egyik legfontosabb része a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékekre vonatkozó szabályok rögzítése, ugyanis a snüsszhoz (ez egy porózus, dohánykeverékkel teli tasak, amelyet a felhasználók a felső ajkuk alá tesznek, ahol a nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén keresztül felszívódik a véráramba) hasonló, ám dohányt nem tartalmazó nikotinpárnáknak eddig nem volt megfelelő szabályozása.

A jogalkotó előírta egyebek mellett, hogy egy csomagban legfeljebb 20 nikotintasak lehet, legmagasabb nikotintartalma fogyasztási egységenként pedig 17 milligramm lehet. Ez eddig nem volt így, a dobozokban egyrészt bármennyi nikotinpárnát lehetett értékesíteni, másrészt a nikotintartalmuk a most meghatározott maximumnak a többszöröse is lehetett. Forrásunk szerint hallani lehetett olyan rémtörténeteket, amikor valaki részben emiatt nikotin túladagolást szenvedett.

Szintén újdonság, hogy a nikotintasakokat úgynevezett gyermekbiztos zárral kell majd ellátni, eddig ugyanis jogszabályban ez nem volt rögzítve, emellett tisztázták a fogyasztók részére biztosítandó tájékoztatás és az egészségvédő feliratok kérdését is.

A kormány felismerte, hogy ez problémás terület, és emiatt szabályozták, ez viszont azt is jelenti, hogy egyes termékek el fognak tűnni a dohányboltok polcairól, vagy módosított formában lesznek csak megtalálhatóak ott. A lapunknak nyilatkozó iparági szereplő azt mondta, ez okozhat élénkülést a feketepiacon az érintett termékkategóriákban, tehát ezek ellenőrzésére fokozottan kell majd figyelnie a hatóságoknak.

A nikotinpárna előállításához az egyik ilyen terméket ismertető honlap adatai alapján cellulózt, ízesítőket, édesítőszereket, nikotint, vizet (a megfelelő nedvességtartalom biztosításáért) és stabilizátorként nátrium-kloridot használnak. Ez egy szájon át fogyasztható, dohányt nem tartalmazó termék, ami a nyálkahártyán keresztül szívódik fel.

A nikotintasak népszerűsége itthon a többi dohánytermékhez képest alacsony, de emelkedő tendenciát mutat. 2023-ban kevesebb mint 28 tonnát értékesítettek belőle. Mivel egy nikotinpárna tömege 0,6-0,7 gramm között mozog, így ez körülbelül 40 millió darabot jelent. Összehasonlításként tavaly cigarettából közel 6 milliárd szálat adtak el tavaly.

Forrásunk rámutatott, a füstmentes alternatívákra való átállásban rendre példaként felhozott Svédországban sem a snüssz megy már leginkább, mint évtizedekkel ezelőtt, hanem a nikotinpárna, hiszen az dohánymentes, és lehet beltérben is használni, ezért várható, hogy Magyarországon is többen szoknak majd át erre. Így a szabályozás ilyen tekintetben még épp időben jött.

A kormány rendelkezett arról is, hogy mostantól 20 darab cigarettát tartalmazhat egy-egy doboz, aminek értesüléseink szerint semmilyen gyakorlati következménye nem lesz. Volt egy időszak, amikor 19 szálas cigis dobozokkal lehetett találkozni, de ez évekkel ezelőtt egy uniós szabályozásnak köszönhetően megszűnt. A most módosított, vonatkozó paragrafus eddig úgy szólt, hogy a dobozokban legalább 20, de legfeljebb 25 szál cigaretta lehet, így azt a lehetőséget vették el a gyártóktól, hogy 20-nál több szálat csomagoljanak egy dobozba. A piacon viszont jelenleg mindegyik cigaretta 20 szálas, így csak a jövőbeni ilyen eshetőségeket zárták ki.

A hevített dohánytermékekkel kapcsolatban is jött egy módosítás, ugyanis a csomagolási egységen jelölni kell a dohánytermék típusát, értelemszerűen mint „hevített dohánytermék”. Ez eddig nem volt kötelező és általános sem, de sok terméken ezzel együtt is feltüntették korábban. A lényege ennek csak annyi, hogy minden vásárló tudja, pontosan mit fogyaszt.

A kormányrendeletben foglaltak június 25-én lépnek életbe, de egy évig még a trafikokba kerülhetnek a jelenleg is forgalmazott, módosítással érintett termékek. Kivételt képeznek ez alól a most meghatározottnál magasabb nikotintartalmú, és 20-nál több terméket tartalmazó nikotinpárnák, melyeket szeptember végéig lehet beszállítani a nemzeti dohányboltokba. A trafikok a meglévő készleteiket időbeli korlátozás nélkül értékesíthetik a fogyasztók számára.

A dohányzók számára egyébként szintén idei újítás lesz, hogy lassan leállnak a karakteres ízű hevítéses dohánytermékek gyártásával, igaz, egy darabig még lehet kapni azokat.

Kapcsolódó
Egy tízezer slukkos cigi jelenti az új veszélyt a fiatalokra
Akár életveszélybe is sodorhatják magukat azok a fiatalok, akik rászoktak az újonnan felkapott Poco Barra. Az Elf Barhoz hasonló eldobható elektronikus cigarettát szinte a végtelenségig lehet szívni, ami nikotin-túltelítettséget okozhat.

The post Módosult a dohányrendelet, szigorították egy termék forgalmazását first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!