Most jön a neheze Von der Leyen számára

2 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Európa vezetői az elmúlt hetekben kifejezetten feszültté tették a kontinens politikájának hangulatát, hogy aztán csütörtök este szinte probléma nélkül meg tudjanak egyezni a legfontosabb ügyekben. A nyár közepi uniós csúcstalálkozó azért is volt érdekes, mert egy csomó olyan ügyet megoldott, amelyekről eddig azt hittük, hogy uralni fogják az év hátralévő részét.

Ilyen ügy például az, hogy ki vezesse a következő öt évben az Európai Uniót. Az EU előzetes tervei úgy szóltak, hogy a vezetők kiválasztásának bonyolultsága miatt előfordulhat: 2024-ben nem is sikerül megállapodni az Európai Bizottság új vezetőjéről. Ehhez képest most úgy tűnik, hogy akár már ősz elején munkába állhat a régi-új elnök Ursula von der Leyen személyében.

A problémát valójában nem a tagállami vezetők, hanem az európai parlamenti választások oldották meg. Von der Leyen jóval a választások előtt bejelentette, hogy szeretne újrázni a bizottság élén, ám ez egyáltalán nem volt borítékolható, mivel a Von der Leyen-bizottság kompetens munkát végzett ugyan az elmúlt öt évben, ám rengeteg konfliktusa is volt az uniós vezetés szinte minden tagjával.

Jean-Claude Juncker elnöksége idején kezdődött az a folyamat, hogy a bizottság vezetése egyre politikaibbá vált, és a bizottsági elnök egyre több döntést vont saját magához. Ez a változás azóta is folyamatosan konfliktusokat gyárt az EU különböző szintjein, amelyek Von der Leyen elnöksége alatt csak fokozódtak. Ennek az volt az oka, hogy a német politikusnak az elődeinél komolyabb problémákkal kellett megküzdenie. A bizottság elmúlt öt évében

  • volt egy gazdasági válság,
  • egy globális pandémia,
  • és kirobbant egy háború a kontinens szélén.

Von der Leyen ezekre a problémákra mindig uniós szintű megoldásokat keresett – változó színvonalon ugyan, de – többnyire sikeresen. Ezek a közös döntések viszont minden alkalommal hatalmat vettek el a többi miniszterelnöktől, akik hagyományosan az uniós döntéshozatal urainak tartották magukat.

Von der Leyen kapcsolata az Európai Parlamenttel sem volt felhőtlen, hiszen a kinevezése eleve szembement az EP akaratával. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber volt a bizottság vezetésére. Orbán Viktor és Emmanuel Macron tiltakozása miatt végül Webert elvetették, helyette viszont nem a másik csúcsjelölt, Frans Timmermans lett a befutó, hanem az akkor még teljesen ismeretlen Von der Leyen. Emiatt, valamint az általa azóta megkötött számos vitatott megállapodás miatt Von der Leyen és a parlament között kölcsönös sértettség alakult ki.

Ezek összeadódása miatt egyáltalán nem volt biztos, hogy Von der Leyen újrázhat. Erre rakódott még rá Emmanuel Macron szabotázsakciója, hiszen a francia elnök a kezdetektől szerette volna elérni, hogy egy Franciaországgal barátibb viszonyban lévő politikus álljon a bizottság élén.

Macron ellenkezése valódi veszélyt jelentett – ezt rendezte el az európai parlamenti választás. A mostani EP-választáson a jobboldal volt kifejezetten sikeresen szerepelt – különösen az Európai Néppárt –, miközben Macron pártja csúnyán leszerepelt: Franciaországon belül és az Európai Parlamentben is meggyengült az általa dominált liberális frakció. Így viszont elveszítette a politikai lehetőségét arra, hogy elgáncsolja a bizottsági elnököt.

Thierry Monasse / Getty Images Ursula von der Leyen tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel az uniós csúcs előtt június 27-én Brüsszelben.

Onnantól, hogy Von der Leyen elnöksége biztossá vált, már csak köré kellett illeszteni a többi vezetőt. Erről korábban is írtunk, de a keddre összehozott megállapodás több faktort sem vesz figyelembe – így például a párthovatartozást vagy a földrajzi és a nemi elosztást.

Így lett

  • a portugál szocialista Antonio Costa a tanács elnöke,
  • a liberális észt Kaja Kallas pedig az EU külügyi főképviselője,
  • de a megállapodásnak az is része, hogy Roberta Metsola, a parlament máltai, néppárti elnöke szintén folytathatja a munkát. Persze Metsolát hivatalosan nem a tanács jelöli, hanem az Európai Parlament.

És ez lesz valójában a nehezebb terep Von der Leyen számára. A most megválasztott három vezetőből csak Antonio Costa munkája biztos, az ő megválasztásához elég a miniszterelnökök szavazata. Ursula von der Leyent, valamint az általa vezetett bizottságot, amelynek Kaja Kallas is tagja lesz, az EP-nek is meg kell szavaznia.

Emlékeztetőül: Von der Leyen 2019-ben, az előző megválasztásakor kilenc szavazattal ment át az Európai Parlamentben. Az őt hivatalosan támogató koalíciónak, a jobboldali Néppártnak, a szocialistáknak és a liberálisoknak kényelmes többsége volt, de különösen a szocialisták voltak megsértődve amiatt, hogy a kinevezéséért cserébe elvetették Frans Timmermanst, a pártcsalád csúcsjelöltjét. Így végül

száz képviselő szavazott Von der Leyen ellen az elvileg őt támogató koalícióból.

A szavazás most is titkos lesz, így ezúttal is van lehetőség arra, hogy a vele szemben ellenérzéseket táplálók nemmel szavazzanak.

Von der Leyennek érdekes egyensúlyozást kell majd bemutatnia. Orbán Viktor csütörtökön – egyedüli kormányfőként – azzal az indokkal szavazta le Von der Leyent, hogy az EU mostani vezetése nem veszi figyelembe a választások eredményét. Ez sok szempontból valóban így van. A hárompárti koalíciónak ugyan többsége van, de az összlétszáma kisebb, mint eddig, a választók pedig egyértelmű üzenetet küldtek: nem sokkal, de kicsivel jobboldalibb vezetést szeretnének. A koalíció összetételében ez az üzenet nem jelenik meg, Von der Leyen programjában viszont meg kell jelennie, ha azt szeretné, hogy a parlament megválassza őt.

Éppen ezért érdemes lesz majd megnézni Von der Leyen programját, amelyet az EP-szavazás előtt fog ismertetni. Ebből következtethetünk arra, hogy pontosan mivel számolnak a bizottságban, mely politikai erők menthetik meg a többségét.

Ha viszont Von der Leyen a parlamentben elbukik, akkor a mostani, gyorsan és simán összehozott megállapodás darabokra eshet, ami az Európai Uniót a következő hónapokra politikai káoszba taszíthatja. Márpedig nemcsak a sikeres szavazásra, de Von der Leyen elbukására  is van esély.

The post Most jön a neheze Von der Leyen számára first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!