Nagy hullámmal érkezik a poloskainvázió

1 óra ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Idén is jelentős poloskainvázióra készülhetünk nagyjából szeptember végén, október elején.

Nagy hullámmal érkezik a poloskainvázió

(Fotó: Getty Images)

Magyarországon a poloskainvázióban két idegenhonos faj, a zöld színű vándorpoloska és a barnás márványospoloska lelhető fel. A vándorpoloska eredeti hazája Kelet-Afrika, nálunk a 2000-es évek elején bukkant fel, mára az ország teljes területén megtalálható.

Terjedésében szerepet játszhatott az emberi tevékenység, de nem zárhatjuk ki, hogy természetes úton jutott el hozzánk: az egyre melegebb idő, a komoly és tartós fagy nélküli telek immár egyre optimálisabb feltételeket nyújtanak a mediterrán fajok számára is – mondta a 24.hu-nak Dr. Torma Attila biológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa, a poloskák szakértője, aki hozzátette:

Mára mindkét faj megállíthatatlanul, inváziós mértékben terjed és sokasodik Magyarországon. A különbség annyi, hogy a korábban érkezett vándorpoloska már a természetben is hódít, míg a márványos egyelőre megmaradt a városokban és azok környezetében

Egyes kutatók szerint összességében csökken a poloskák száma. A szakember szerint ez annak köszönhető, hogy előbb-utóbb elszaporodnak a vándorpoloska és a márványos poloska természetes ellenségei, leginkább a tojás- és lárvaparaziták. Ez kordában tartja a létszámot, bár a jelenség hullámzó.

The post Nagy hullámmal érkezik a poloskainvázió first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!