Nemcsak Hódmezővásárhely, hanem Szabadkígyós is megvenné a szabadkígyósi kastélyt

2 órája ezelőtt 3



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ugyanazon a napon, amikor a hódmezővásárhelyi önkormányzat úgy döntött, pályázik a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra, a Békés megyei község önkormányzata is elhatározta, hogy kikéri a kastély értékesítési dokumentációját. A helyi képviselő-testület 7 igen szavazattal, egyhangúlag döntött úgy, hogy beszáll a kastélyért folyó versenybe.

A Beol.hu megyei hírportál szerint a képviselők arra jutottak, hogy „a pályázati dokumentáció megismerése alapján kell különösen mérlegelniük és olyan észszerű döntést hozniuk, amely az önkormányzat működőképességét, és e jelentős történelmi műemlék üzemeltetését képes – azonos rendező elvek mentén – úgy megtartani, hogy e kettős feladatellátás sérülékenységét teljes mértékben elkerüljék”.

Az idei költségvetési rendelet szerint a szabadkígyósi önkormányzat 2024-es bevétele 697 millió forint. A kastély működtetésének kiadási költsége a vásárhelyi közgyűlésen elmondottak szerint évi 250 millió forint.

A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium augusztus végén tette közzé azoknak a kastélyoknak a listáját, amiket bizonyos feltételek mellett magánkézbe adnának, a szabadkígyósin kívül – amit 3,2 milliárdért újítottak fel 2022-re – többek között a dégi Festetics-kastély, a füzérradványi Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota és a tatai Esterházy-kastély is a listán van. Aki ezek egyikét megvenné, annak tízmillió forintot kell kifizetnie, hogy megtekinthesse a kiszemelt kastélyok dokumentációját.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!