NNGYK: mérgezést okozhatnak az új gumicukrok

3 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Mérgezést okozhatnak az új szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukrok – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A CBD- és hempboltok kínálatában az utóbbi hónapokban megjelent THCJD jelzésű gumicukrok fogyasztása fokozottan veszélyes az egészségre, ezért a NNGYK arra kéri a lakosságot, hogy kerülje az ilyen jelzéssel ellátott termékek vásárlását és fogyasztását. A kannabidiol (CBD) a kendernövényben és virágzatában található, néhány táplálékkiegészítő készítmény fő hatóanyaga. A hempboltok kannabisztermékeket, többi között CBD-olajokat és -kozmetikumokat árusítanak.

A múlt héten eddig alig ismert, szintetikus kannabinoidokat tartalmazó gumicukorkészletet foglalt le a rendőrség egy belvárosi CBD-termékeket árusító üzletben, miután a termék fogyasztása után több, elsősorban külföldi állampolgár mérgezéses tünetekkel került kórházba – írták.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központban elvégzett vizsgálatok szerint a THCJD jelzéssel ellátott gumicukrok fő hatóanyaga nem kenderből kivont THC, hanem több, ahhoz szerkezetileg hasonló szintetikus vegyületek, melyek a THC-nál sokkal erősebb hatásúak és lassabban fejtik ki hatásukat. Emiatt nő a túladagolás kockázata. A vegyületek fogyasztásának hatására megváltozik az érzékelés, a hangulat, a viselkedés, a túladagolás beszéd- és mozgásképtelenséget okozhat – ismertették.

Figyelmeztetésében az NNGYK arra kérte a lakosságot, hogy sem üzletekben, sem internetes felületeken ne vásároljon THCJD jelzéssel ellátott termékeket, és ne fogyasszon ismeretlen eredetű gumicukrot.

Mérgezés gyanúja esetén folyamatosan elérhető 112-es segélyhívó szám vagy az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat a +36/80/201-199-es telefonszáma hívható – közölte a NNGYK.

The post NNGYK: mérgezést okozhatnak az új gumicukrok first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!