Ókovács Szilveszter szerint nem a sztrájk miatti bosszúból rúgtak ki 19 embert az Operaházból

2 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

19 dolgozóját bocsátotta el az Ókovács Szilveszter által vezetett Operaház, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint az igazgató így áll bosszút a márciusi sztrájk miatt, Ókovács viszont tagadja ezt.

Július elsején Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke beszélt a Klubrádióban arról, hogy a munkáltató az érdekkörében bekövetkezett változással indokolta az elbocsátásokat. De szerinte egy tárgyaláson „nem igazán rejtették véka alá, hogy ez egy látszatindok, a valós indok az, hogy olyan emberektől igyekeztek megszabadulni, akik az adott munkahelyi vezetők szemében szálkák voltak”.

Bárány szerint nem arról van szó, hogy a béremelések teljesítése miatt döntöttek az elbocsátások mellett, hiszen rendszerint ilyen döntéseket megelőz egy olyan megbeszélés, melynek során megállapítható, hogy az a legelőnyösebb megoldás az adott helyzetben. Hangsúlyozta, ebben az esetben nem erről van szó, hanem bosszúról.

A vádakra Ókovács Szilveszter a Magyar Nemzetnek reagált. Arra a kérdésre, hogy miért volt szükség létszámleépítésre, azt mondta:

„Az okok között szerepel az intézmény részére 2022 óta át nem utalt, ugyanakkor törvényileg kötelező húszszázalékos béremelés fedezetének évről évre történő előteremtése, a kompenzáció nélkül maradt rezsiár-robbanás és a márciusi példátlan sztrájk primér kárai, valamint a másodlagos pluszkiadások, amelyek a munkabeszüntetést záró megállapodásból és a kollektív szerződés oktrojált megkötéséből adódtak.”

Elmondása szerint a 19 elbocsátott munkavállaló az adminisztráció, a színpadi műszak, a támogató tárak és az épületüzemeltetés kötelékében dolgozott eddig, tehát zenekari művész, balettművész és énekkari művész sem távozik.

„Sosem volt szempont, hogy ki sztrájkolt: hogy a 19-es listára néhányan közülük rákerültek, épp azt bizonyítja, hogy nem bosszúról van szó. (A leépítésben érintettek kilencven százaléka nem vett részt a munkabeszüntetésben, egyszerűen elfogyott a feladata a kényszerű átszervezés során.)” - mondta.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!