Orbán elmondta, szerinte hogyan szivárgott ki moszkvai útjának a híre

2 hónapja ezelőtt 13



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?

– tette fel a kérdést a repülőn a Moszkvát elhagyó Orbán Viktornak egy svájci lap, a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel. Köppel a Moszkvából Azerbajdzsánba, vagyis a Türk Államok tanácskozására vezető úton kérdezte a miniszterelnököt. Különleges –  válaszolta Orbán az újságírónak, majd kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan ember, aki egy valódi birodalmat ural.

Az Index összefoglalója szerint Köppel később azt is felvetette, hogy Orbánt sokan kritizálják amiatt, hogy túl barátságos az oroszokkal. „Elsősorban a magyarok és a béke barátja vagyok […]. Azért tárgyaltam Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy lezárjuk a háborút és békét hozzunk létre” – válaszolta a kormányfő. Orbán ezután arról beszélt, hogy „a találkozó teljes titoktartás mellett lett előkészítve. Először Kijevben voltam és Zelenszkijjel találkoztam, majd amikor az véget ér, elkezdtem szervezni a találkozót Putyinnal.”

Orbán Viktor ezután azt is elmondta, hogy szerinte mégis miként szivárgott ki a találkozó híre.

Rájöttek, hogy van egy bérelt repülőgép, egy magyar katonai gép, amely engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Ez volt a pont, amikor kiszivárgott. De addig teljesen irányítás alatt tartottuk.

Orbán beszélt arról is, hogy „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is.

Elmondása szerint Putyin részletes választ adott kérdéseire, de arra a felvetésére, hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni az orosz elnök azt mondta: „Nem túl optimista ezzel kapcsolatban.” Orbán ezután arra kérte Putyint, hogy azért fontolja meg a fegyverszünet lehetőségét.

A miniszterelnök hozzátette: azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – fűzte hozzá az Index cikke szerint. Orbán az alábbi interjúban száz százalékig racionális embernek nevezte Putyint:

The post Orbán elmondta, szerinte hogyan szivárgott ki moszkvai útjának a híre first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!