Orbán Viktor: Srácok! Értem, hogy nem vagytok hozzászokva az EU soros elnökének ilyen viselkedéséhez

2 hónapja ezelőtt 45



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A svájci Weltwoche című újság főszerkesztője, Roger Köppel bő 20 perces videóinterjút készített Orbán Viktorral a repülőn, amikor a magyar kormányfő a Vlagyimir Putyinnal való tárgyalása után tartott éppen Azerbajdzsánba, a Türk Tanács ülésére.

Az interjúban több témát is érintettek a konkrét találkozótól a Putyinnal való általános kapcsolaton és az EU-s véleményeken át addig, hogy Orbán mit gondol a saját szerepéről jelenleg.

A mostani tárgyalás

Orbán első körben Kijevben volt Zelenszkijnél, és utána kezdte szervezni Putyinnal a találkozót, mégpedig úgy, hogy küldött egy titkosított üzenetet a külügyminiszternek (Szijjártónak), hogy kezdje szervezni két nap múlvára. Azért titkosítottat, mert

minden kommunikációt figyel "a többi nagyfiú",

Orbán viszont a "szőnyeg alatt akarta tartani" a dolgot. Szerinte akkor szivárgott ki a dolog, amikor a magyar gép légtérhasználati engedélyt kért a lengyelektől.

Ami a tárgyaláson elhangzottakat illeti, Orbán elmondása szerint három dolgot kérdezett meg Putyintól.

  1. Putyin mit gondol arról az ukrán/nyugati béketervről, ami az asztalon van, illetve a kínai béketervről? Putyin válasza erre az volt Orbán szerint, hogy valódi tárgyalások nem indulhatnak el a két fél részvétele nélkül, így bármit is csinálnak Putyin nélkül, az semmit nem jelent. "Ami amúgy elég logikus", jegyzi meg Orbán. Azt is mondta Putyin, hogy ő már világosan reagált a 2022 áprilisi ukrán javaslatokra, és amit ebben a válaszdokumentumban írt, az továbbra is áll.
  2. Putyin milyen esélyt lát arra, hogy előbb tűzszünet legyen, és utána kezdődjenek a tárgyalások? Erre azt mondta Putyin, hogy nem optimista. Orbán megjegyzi, hogy Zelenszkij is ezt mondta, ő arra hivatkozott, hogy Ukrajna ellen használnák fel a tűzszünetet, Putyin szerint viszont Oroszország ellen. Erre Orbán azt mondta Putyinnak, hogy érti, de gondolja át, ne vesse el, mert minden percben fiatalok halnak meg.
  3. A harmadik kérdés az volt, hogy Putyinnak van-e víziója vagy terve, hogy Európa biztonsági architektúrája, felépítése hogy néz majd ki a háború után? Putyin erre azt mondta, van egy részletes tervük, "mi tudjuk, hogy képzeljük el Oroszország és az EU, a Nyugat kapcsolatát, de még korai erről beszélni" Putyin szerint.

Orbán azt is mondta, hogy három órás volt a tárgyalás, és Putyin beszélt többet.

Az EU-s bírálatok

Amikor szóba került az interjúban, hogy a Nyugat mit szól Orbán akcióihoz, Orbán úgy fogalmazott,

"srácok! Értem, hogy nem vagytok hozzászokva az EU soros elnökének ilyen viselkedéséhez.

A legutóbbi ember, aki valami hasonlót tett, az Nicolas Sarkozy volt, odament Grúziába az orosz-grúz háború idején. Ő politikai vezetést, politikai soros elnökséget csinált. Ha ezt az ügyet bürokratikus szemüvegen keresztül nézzük, semmi nem fog történni. Békét nem tudnak csinálni bürokraták. Hasznosak a tisztviselők, az EU-s vezetők bürokráciában jók, de ez nem elég. Elsőként meg kell értenünk, hogy a béke nem jön magától, azért dolgozni kell. Ha nem dolgozol érte, nem lesz. Aztán fel kell ismerni, hogy ha teszünk valamit, az nem lehet bürokratikus, az politikai kell legyen. Csak politikai vezetők találják meg a legrövidebb utat a békéhez.

Az első lépés ehhez a diplomáciai kapcsolatok és kommunikációs csatornák újranyitása. Ez történt ma, mondta Orbán a Putyin-találkozóra utalva, aki ezek szerint úgy értelmezte a tárgyalását, hogy az EU nevében nyitja ki a kapcsolatokat és csatornákat.

Orbán az interjú egy másik pontján arról is beszélt, hogy ő (Orbán) volt az egész régióban az első politikus, aki kimondta, hogy a szovjet csapatoknak el kell hagyniuk a régiót. A német szocdemek kritizálták emiatt, mondván, ez az őrült magyar radikális azt mondja, menjenek haza a szovjetek, ami a berlini fal leomlásához fog vezetni. De ez őrültség, mondták a németek, hát a berlini fal nem fog leomlani a mi életünkben. "Ez volt az első támadás ellenem a német balliberálisoktól", emlékezett vissza Orbán.

Orbán hogyan látja a saját szerepét

Békét szervezni keresztény tett, mondta Orbán. Ha politikai oldalról próbálod elérni, egyre bürokratikusabb, egyre bonyolultabb lesz a munka. Ha viszont erkölcsi megfontolásokból próbálsz cselekedni, akkor spirituálisan kell felkészülnöd. Ezt tettem, mondta a kormányfő. Felkészültem rá, hogy a Nyugat felől negatív reakciók érkeznek majd. De meg vagyok róla győződve, hogy ez az út, ez a feladat most. Mert én vagyok az egyetlen nyugati vezető, aki Kijevvel és Moszkvával is tud beszélni, mondta.

De ezt nem szabad személyes sikerként megélni, mert az nagy hiba lenne. "Az egyetlen, aki nem számít, az én vagyok". A béke a fontos. Amíg ez az interjú készül, fiatalok halnak meg a frontvonalban, mondta. "Ez a motivációm, hogy bármilyen árat is kell politikailag fizetnem Brüsszelben, mégis próbálok tenni valamit, mert különleges helyzetben vagyok, mint az EU soros elnöke és az ember, akinek lehetősége van mindenkivel beszélni.

Az utolsó nyugati vezető, aki Putyinnal beszélt, az az osztrák kancellár volt 22 áprilisában. Azóta senki nem kérdezte meg tőle, hogy mit gondol erről meg erről, milyen esélyt lát erre meg erre, hívta fel a figyelmet Orbán.

Orbán & Putyin:

2009-ben találkoztak először, amikor Orbán még ellenzékben volt. Szentpéterváron látogatta meg Putyint, egy könyvtárban találkoztak, hogy arról beszéljenek, hogyan kooperálnak majd a jövőben. Ez volt nem egyszerű feladat a két ország bonyolult történelmi kapcsolata miatt.

Különleges érzés egy olyan emberrel tárgyalni, aki egy egész birodalmat ural, de már 14-szer tárgyaltak, szóval nem volt újdonság a mostani találkozó, mondta Orbán.

Nem tudja, Putyin milyen, amikor sértett, mert ő sosem sértette meg. A tárgyalásaik mindig jó hangulatúak voltak. Putyin "több mint 100 százalékban" racionális ember Orbán szerint. Amikor tárgyal, amikor elkezdi kifejteni az álláspontját, amikor javaslatot tesz. "Hogy is mondjuk magyarul: hidegvérű. Körültekintő, pontos, fegyelmezett. Kihívás egy tárgyalás és az arra való felkészülés, ha az ő intellektuális és politikai szintjét tartani akarod.

És hogy mit mond Orbán azokra a kritikákra, hogy ő Putyin barátja? Azt, hogy ő elsősorban a magyarok és a béke barátja, ezért tárgyal Putyinnal.

Orbán az interjút azzal zárta, hogy a következő meglepetés jövő hétfő reggel jön. Erre egyébként interjú közben is utalt, azt mondta, jövő héten is lesz hasonlóan meglepő tárgyalása, amit egyelőre "kontroll alatt" szerveznek.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!