Orbán Viktornak adott igazat a Kúria a Spar-ügyben, hiába nyert a Pécsi Stop első- és másodfokon

1 óra ezelőtt 1



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megsemmisítette a Kúria az első és másodfokú bíróság ítéletét Orbán Viktor javára, aki a Pécsi Stop ellen indított pert, amiért az újság szemlézte a Spar vezérigazgatójának egy osztrák lapban közölt állítását, amely szerint Orbán Viktor az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából, számolt be a Media1.

Orbán Viktor tavasszal számos magyar szerkesztőséget (köztük a 444-et) perelt be, amiért idézték Hans Reisch, a Spar vezérigazgatójának az osztrák Lebensmittel Zeitung című élelmiszeri szaklapban megjelent nyilatkozatát arról, hogy az élelmiszerlánc vezetője Orbán oligarchái miatt tőkét menekít ki Magyarországról és azt, hogy Reisch kijelentette, hogy „Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.” Orbán Viktor keresete szerint azonban nem igazak Reisch állításai.

A Pécsi Stop előbb a Pécsi Törvényszéken, majd másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán is pert nyert a miniszterelnökkel szemben, akit a perköltség megfizetésére is kötelezett a bíróság, de a Kúria helyt adott Orbán Viktor felülvizsgálati kérelmének. A Kúria kimondta, hogy a Pécsi Stop köteles helyreigazítás közölni a Spar vezérigazgatójának jogsértő szavai miatt, továbbá kötelezte a lapot, hogy fizesse meg a teljes perköltséget és illetéket, illetve a felülvizsgálati eljáráshoz kapcsolódó költségeket.

Indoklásában a Kúria arra hivatkozott, hogy az átvétellel a Pécsi Stop is felelőssé vált Hans Reisch szavaiért, és mivel az interjúban szereplői állítások tényállítások, nem pedig vélemény, ezért a pécsi újságnak kellett volna bizonyítani azt, hogyha történt ilyen cselekmény, amit a Spar vezérigazgatója állított a szemlézett osztrák szaklapban.

A Kúria szerint az sem változtat azon, hogy a megjelent állítások valóságtartalmát a Pécsi Stopnak kellett volna tudnia igazolnia, hogy a magyar lap egy osztrák laptól vette át az interjúban megjelent állításokat, a szerkesztői felelősséget viselnie kell. A Kúria szerint a sajtószabadság sem korlátozhatatlan jog, a sajtószabadság nem irányulhat mások személyiségi jogainak megsértésére, nem híresztelhet a sajtó valótlanságot.

A Pécsi Stop a Media1-nek azt nyilatkozta, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a döntés miatt, mivel úgy vélik, hogy a sajtószabadság intézményét sérti a Kúria ítélete.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!