Orbánnak nem volt rá felhatalmazása, mégis az EU nevében tárgyalt Putyinnal

3 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2 és félórán át tárgyaltak pénteken, ezután az orosz vezető arról beszélt, hogy az „ukrajnai konfliktus” elrendezéséről is beszéltek, ahol Orbán Viktor mesélt neki a kijevi útjáról. „Ami Oroszországot illeti, nyitottak vagyunk a politikai, diplomáciai tárgyalásokra, de a másik fél részéről azt halljuk, nincs akarat megoldani a konfliktust. Ennek az országnak a szponzorai pedig folytatják az ország kihasználását, és áldozatot csinálnak belőle” - mondta Ukrajnáról Putyin, aki szerint az ukrán vezetés azért nem akarja befejezni a, mert akkor vissza kellene vonni a hadi állapotot, ami után választásokat is kellene tartani. „A most hatalmon lévő ukrán vezetőknek nincs esélyük arra, hogy nyerjenek a választásokon.” Az orosz vezető szerint akkor lehetne leállítani a harcokat és elkezdeni a béketárgyalásokat, ha az ukrán hadsereg kivonulna Donyeckből, Luhanszkból, Herszonból és Zaporizzsjából. De vannak más feltételeik is, amik a további tárgyalásokon dőlhetnek el.

Bár az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak soros elnökként nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon, Putyinnak ez az üzenet láthatóan nem ment át. A sajtótájékoztatón azt mondta:

Figyelembe véve, hogy Magyarország július 1-jétől átvette az Európai Unióban a soros elnökséget, Orbán Viktor miniszterelnök úrral megvitattuk Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolatok helyzetét is, amelyek most mélyponton vannak. Beszéltünk a jövőbeli biztonság architektúrájáéról is.” Az oroszok a párbeszéd helyreállításának kísérleteként tekintett arra, hogy Orbán Moszkvába utazott.

Az uniós vezetőket váratlanul érte Orbán moszkvai utazás. Emiatt az Európai Bizottság fontolóra veszi, hogy egyáltalán eljöjjenek-e a delegációjukkal Budapestre a soros elnökség alkalmából. Eric Mamer főszóvivő elmondta, hogy sem Orbán, sem a kormány többi tagja nem egyeztetett velük, és Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön szintén azt mondta a moszkvai útról, hogy „az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal. Az Európai Tanács álláspontja egyértelmű: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról tárgyalni”.

Cikkünk frissül...

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!