Oroszország azt állítja, elfoglalta az ukrán határváros Vovcsanszkot

1 hét ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Harmadik napja harcolnak intenzíven a felek az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol pénteken nyitott új frontot az orosz hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy csapatai hétfőn elfoglalták az ukrán határvárost, Vovcsanszkot. Ukrajna szerint még heves harcok zajlanak a városban.

Vovcsanszk 74 kilométerre van Harkivtól, Ukrajna második legnagyobb városától. Bár a határmenti településnek nincsen különös katonai jelentősége, az elmúlt napokban intenzíven bombázta az orosz hadsereg. Elfoglalása az ukrán harci morál rombolása miatt lehet fontos az oroszoknak.

A front közeledése miatt már több mint 5700 ukrán civilnek kellett elhagynia az otthonát. Az ukrán hatóságok folyamatosan ürítik ki Harkiv megye északkeleti részét.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az orosz támadás csak egyszeri művelet, vagy egy átfogó, Harkiv elleni akció része. John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője vasárnap azt mondta, lehetségesnek tartják, hogy az orosz hadsereg hadműveletet indítson Harkiv ellen.

A határtól 30 kilométerre lévő Harkivot már a háború első heteiben megpróbálták elfoglalni az oroszok, azonban nem jártak sikerrel. (via BBC, Politico)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!