Pont időben, nyárra elkészült a 4iG alelnökének parádés megoldással felhúzott balatoni ingatlanja

2 napja ezelőtt 4



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Akármennyire is tűnt szokatlannak, egyben káprázatosnak az a megoldás, amit a kormányközeli 4iG alelnöke, Linczényi Aladin vetett be az építkezés során a Siófokhoz tartozó Törekiben, a hatóságok a helyiek kifogásai ellenére sem találtak problémát. Idén májusban ugyanis az ÉTDR-ben szereplő információk szerint megkapta a használatbavételi engedélyt a két gazdasági épületnek nevezett, összesen 150 négyzetméteres ingatlanegyüttes.

Linczényi Aladin két szomszédos telken kezdett el egyszerre építkezni a pompás balatoni kilátással rendelkező Jódi hegyen. A terület a közelmúltig gyakorlatilag érintetlen volt, egészen addig, amíg fel nem fedezte magának a 4iG vezetősége, hiszen előbb Jászai Gellért kezdett el a közelben építkezni, majd Linczényi. Az alapvetően nyugodt és békés környéken eredetileg csak gazdálkodásra lehet használni a telkeket, ám Jászai felbukkanása miatt aggódni kezdtek a helyiek, hogy ez a rész is Tihany sorsára fog jutni, és egymást fogják érni a medencés luxusnyaralók. Miközben szabály szerint itt csak gazdasági épületek és víztározók épülhetnek. Aztán jött a 4iG alelnöke, aki csak ráerősített a helyiek félelmeire.

Ő ugyanis az engedélyezési tervdokumentáció szerint közvetlenül a telekhatárra akart felhúzni egy 50, illetve egy 100 négyzetméteres ún. gazdasági épületet. A két ingatlant olyan közel tervezte egymáshoz, amennyire csak az építési szabályzat engedi, ez pedig kereken hatméteres távolságot jelent, hiszen mindkét telek esetében a telekhatártól egyaránt 3 méterre lehet építkezni.

A környékbeliek valószínűleg nem alaptalanul, de emiatt azt kezdték gyanítani, hogy a két épület valahogyan mégis összeér egymással, ezt a gyanút pedig az egy évvel ezelőtt készült képeink is csak megerősítik. A két épület között húzódó hatméteres sávot ugyanis szabadon kellett volna hagyni, de helyett Linczényiék egy minidombot építettek ide, így nem látható, hogy pontosan mi található alatta.

Egy gazda kérte ugyan az építési engedélyek felülvizsgálatát arra hivatkozva, hogy kertgazdasági övezetben csak úgy lehet gazdasági épületet felhúzni, ha a telken kertészeti, gyümölcs- vagy szőlőművelés folyik, valamint arra, hogy a két telek tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területen fekszik.

Ezzel azonban nem ért véget a szabálysértések sora, hiszen a helyiek szerint az ideális panoráma érdekében feljebb hozták a térszintet, és átalakították a telekhatárokat is. Hiába azonban a panaszosok beadványa, a kormányhivatal mindent rendben talált.

A két ún. gazdasági épület pedig az idei év tavaszára el is készült, az ÉTDR-ben szereplő információk szerint ugyanis mindkét gazdasági épületre április 12-én indították el a használatbavételi eljárást. A hatóság egy hónappal később meghozta a döntését is, május 17-én megadta a használatbavételi engedélyeket a két épületre.

Május végi látogatásunkkor a terület még egészen rendezetlennek tűnt, de továbbra is tábla figyelmeztetett arra, hogy kamerával figyelik a területet. A két épület tájidegen voltán vélhetően sem a kert rendezése, sem pedig az egyszerű vaskerítés kicserélése sem fog sokat javítani.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!