Az orosz és az ukrán sajtót is felizgatta a hír, hogy két nappal kijevi kirándulása után Orbán Viktor meglátogathatja Putyint

2 napja ezelőtt 5



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A magyar lapok arról írnak, hogy két nappal kijevi látogatása után Moszkvába utazhat Orbán Viktor – erről orosz és ukrán lapok írnak egybehangzóan. Az orosz ellenzéki Meduza és az ukrán Ukrajinszka Pravda egyaránt Panyi Szabolcsra, a Direkt 36 és a VSquare munkatársára hivatkozik, aki angol nyelvű Twitter-oldalán publikálta kora délután a hírt, amely szerint Orbán és Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken, július 5-én látogat Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. Panyi a posztjában egymástól független közép-kelet-európai forrásokat említett, információját szemlézte egyebek közt a Hvg.hu és a Telex is.

Az értesülést hivatalosan még senki nem erősítette meg, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa az MTI-t közben arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor július 5–6-án Susában vesz részt a türk országok vezetőinek tanácskozásán. Ennek a fejleménynek is van egyébként pikantériája, Susa ugyanis az Azerbajdzsán által annektált Hegyi-Karabahban található, ahova nagy előszeretettel látogat rendszeresen Ilham Aliyev, demonstrálandó a legyőzött Örményországgal szembeni „felsőbbrendűségét”.

Az Ukrajinszka Pravda a lehetséges moszkvai látogatás kapcsán felidézi a magyar miniszterelnök úgynevezett „béketervét” éppúgy, mint azt a tényt, hogy a kijevi Orbán–Zelenszkij-randevú napján Szijjártó külügyminiszter fontosnak tartotta felhívni orosz kollégáját-barátját, Szergej Lavrovot.

Csütörtökön egyébként Putyin egy asztanai fórumon arról beszélt: nem játszik az a forgatókönyv, miszerint előbb tűzszünetet hirdetnek, majd tárgyalásokba kezdenek Ukrajnával, az orosz elnök szerint a sorrendnek pont fordítottnak kell lennie.

Orbán és Putyin legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkoztak, az „Egy övezet, egy út” fórumon.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!