Pótolni bárkit lehet! Vagy talán mégse? – Világklasszisoktól búcsúzhatunk az idei Eb után

1 nap ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Tagadhatatlan, hogy június 14-e óta Eb-lázban ég egész Európa, beleértve hazánkat is, ugyanis a magyar válogatott csoportelsőként kvalifikálta magát a rangos eseményre, igaz tovább nem jutottunk az egyenes kieséses szakaszba. De a csoportkör alatt számos ˝körömrágós˝ és tévé előtt ordítozós pillanatot élhettek át a szurkolók, hiszen óriási bravúrokat láthattunk mind a hazai, mind pedig a külföldi játékosoktól.

Vannak azonban olyan focisták is, akiket korábbi bődületes eredményeik ellenére, nagy valószínűséggel utoljára láthattunk a pályáján. De vajon kik ezek a játékosok és mennyire fognak majd hiányozni a labdarúgás térképéről? Van egyáltalán ˝lejárati ideje˝ egy focistának? Ezt a kérdést Kungli Dávid sportújságíróval, a Spíler TV kiemelt online szerkesztőjével és a Budaörsi SC labdarúgó utánpótlás videóelemzőjével jártam körbe.

 Getty Images)

Ronaldo utolsó Európa-bajnoksága lehet az idei (Fotó: Getty Images)

Cristiano Ronaldo

Bár a 39 éves focistának már papírforma szerint egy ideje vissza kellett volna vonulnia, Ronaldo alaposan kitolta a karrierjét, méghozzá azzal, hogy olyan sajátos szokásokat vezetett be az életébe, amelyek igencsak hatásosnak bizonyultak. Mégis nagy esély van rá, hogy az idei Eb lesz számára az utolsó Európa-bajnokság, amikor még pályára lép.

Minden idők egyik legsikeresebb és legeredményesebb sportolója ugyanis – nem meglepő módon -, rendkívül odafigyel az étkezésére, átlagosan napi hatszor étkezik, minőségi tápanyagokból készült ételeket. Ronaldo a fehérjedús, alacsony zsírtartalmú táplálkozásban hisz, amit teljes kiőrlésű szénhidráttal, illetve sok gyümölccsel és zöldséggel egészít ki. Mindezek mellett a halakat igencsak kedveli, a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket és az alkoholt azonban elutasítja. Csupán csak alkalomadtán iszik meg egy-egy pohár bort.

Bár tény, hogy rengeteg minden múlik az étkezésen, a rendszeres edzés mellett az ötszörös aranylabdás focista arra is odafigyel, hogy a számára legmegfelelőbb módon pihenjen. Alvási szokásainak kialakításában Nick Littlehales alvásszakértő volt a segítségére. Volt is mit megtárgyalniuk, Ronaldo ugyanis a napi ötszöri, másfél órás pihenésre esküszik, mindezt egy speciális alvómatraccal és pihenésre való ráhangolódással megspékelve.

Azonban nem csak ebben rejlik az ereje, Dávid ugyanis arra is rávilágított, hogy a portugál, ötszörös Bajnokok Ligája győztes labdarúgó az idő múlásával az egész fizikumát is megváltoztatta az ˝idő kerekének˝ lassítása érdekében.

„Pár szezonnal ezelőtt Ronaldo látványosan leadott az izomtömegéből, ennek csökkentésével hosszabbította meg karrierjét. Ezt a módszert egyébként több sportolónál is észlelni lehetett már – például LeBron James-nél, aki a paleo diéta mellett kötelezte el magát.” – árulta el lapunknak a sportújságíró, akinek véleménye szerint bár Ronaldónak sikert hozott a belefektetett sok munka, azért láthatóan lassult az elmúlt évek során.

Ha azonban leköszön, kétségtelenül nagy érvágást okoz majd csapatának a világklasszis sportoló, érdemei ugyanis kiemelkedőek, már akkor is, ha csak az Eb mérkőzéséken nyújtott teljesítményeit nézzük.

Az Eb-ken övé a legtöbb gól és most már gólpassz is. Igazából nincs is nagyon olyan csúcs, amit ne Ronaldo tartana az ő posztján. Kivéve talán egyet, a legfiatalabb gólszerző rekordját, amit nemrégiben vett el tőle Arda Güler, a Real Madrid török tehetsége. 209 válogatottsággal jelenleg ő tartja a válogatottsági csúcsot, nemcsak Portugáliában, hanem a teljes nemzetközi mezőnyt tekintve, de az Eb-ken is 14 gólnál jár, ami szintén a legtöbb a torna történetében.

– árulta el a szakértő, aki azonban mindezen sikerek ellenére is szinte biztos benne, hogy nem fogjuk többet látni az Európa-bajnokságon a tehetséges focistát.

„A portugál utánpótlás tradicionálisan nagyon erős. Azért 43 évesen huszonéves csikókkal szemben már nagyon nehéz tartani a lépést. Bár teszem hozzá, Ronaldo sokadvirágzását élte ebben a szezonban, noha immáron a szaúdi ligából érkezett Németországba. Ez a bajnokság kevésbé kompetitív, mint egy Premier League vagy egy LaLiga, amelyekben korábban szerepelt. Ebben az idényben 44 meccsen 44 gólt termelt, ezeket a fentiek ismeretének ellenére sem kell nagyon magyarázni. Ebben a naptári évben a világ legjobb góllövője volt a maga 54 találatával. Mindemellett négy különböző országban szerzett gólkirályi címet karrierje során, ez korábban senkinek sem sikerült még.”

 Getty Images)

Ronaldo több generáció nagy példaképe (Fotó: Getty Images)

Bár Ronaldo csillaga tehát elkezdett lefelé ívelni – pláne akkor, amikor korábbi edzője, Fernando Santos, már a kezdőcsapatból is kivette és félig-meddig kiebrudalta a válogatottból a világbajnokságon -, a jelenlegi formája mégis arra predesztinálta, hogy a portugálok új szövetségi kapitánya, Roberto Martínez az idei Eb kezdőcsapatába válogassa. 

„A csapatjátékban már nem vesz úgy részt, nem mozog annyit a pályán, mint amit korábban megszokhattunk tőle. Szélsőként kezdte karrierjét, most azonban sokkal inkább a kapuhoz közel helyezkedik el, azaz a elsősorban a gólszerzés a feladata. Ezt is várják tőle.”

A foci egyik izgalmas szelete lesz, hogy milyen lesz Portugália Ronaldo nélkül. Úgy gondolom, leginkább a csapatjátéka változhat az ibériaiknak, amely – ha már nem is annyira – még mindig egy ‘Ronaldo-központú’ filozófiát jelent alapvetően. Ebből kifolyólag egyes szerepkörökben szabadabb játékot vizionálok, de ez nyilván a jövőbeni szövetségi kapitány személyétől is nagyban függ. A luzitánok jövője rendezett, több meccseket eldönteni képes játékossal is rendelkeznek.

Egy sportoló esetében mindig nagyon nehéz dolog a hogyan tovább kérdése. Ez nem is csoda, hiszen nehéz dolog lehet az embernek harminc-negyven évesen azzal a ténnyel szembesülnie, hogy ˝munka nélkül˝ maradt. Dávid szerint azonban a csatárnak nincs félnivalója, hiszen modell munkái mellett a sport világában is megtalálhatja még a számításait, méghozzá edzőként.

Így hát, bár lehetséges, hogy a futball világában marad, mégis feltettem Dávidnak a kérdést, hogy vajon mi lesz a szurkolókkal egy ilyen ikon távozása után, akinek meccseire idősek és fiatalok százezrei kíváncsiak.

„Ronaldo nagyon jól kezeli a rajongókat, imádja a gyerekeket, fürdőzik a népszerűségben. Nyilván sok drukkernek érvágás lehet a visszavonulása, de mindig jönnek új hősök. Természetesen nem lesz egyszerű feladat betölteni az általa hagyott űrt és talán teljesen nem is lehet. Ennek már volt előszele, amikor Messi és Ronaldo távozott a La Ligából. A spanyol liga iránt valóérdeklődés jól érzékelhetően visszaesett.”

Pepe

 Getty Images)

Rutinos játékostól búcsúzhatnak a portugálok (Fotó: Getty Images)

A 41 éves védőnél is valószínűsíthető, hogy az idei Eb lesz számára az utolsó. A sokáig a Reál Madrid színiben játszó játékos ugyanis már abszolút nem számít ˝friss húsnak˝ a fociiparban, sőt, a Spíler TV kiemelt online szerkesztője szerint egyáltalán nem volt könnyű számára a sikerhez vezető út.

Sokáig mindenki inkább a ˝mészáros˝ jelzőt akasztotta rá, mert volt neki egy ámokfutása a Getafe ellen a kétezres évek végén. Az egyik meccsen ugyanis megrugdosta a földön fekvő ellenfelét. Azonban ahogy a jó bor, úgy érett ő is. Karrierje végére egy egészen nyugodt játékost láthatunk a pályán a személyében

Bár Pepe-t az eset után tíz mérkőzéstől tiltották el, nem szegték vele kedvét a focitól. Azzal pedig, hogy pályára lépett a Portugálok első idei Eb mérkőzésén, át is vette Király Gábor helyét, mint a legidősebb pályára lépő játékos.

„Az ő rutinja mindenképpen jól jön a portugál válogatottnak, bár sokan nem várták a kezdőcsapatba.”

Toni Kroos

 Getty Images)

Toni Kroos hiányát biztosan meg fogják érezni a németek (Fotó: Getty Images)

Bár a német játékos még csak a 34. életévét tapossa, így jócskán elmarad a két portugáltól, ennek ellenére a klubküzdelmektől már vissza is vonult. Ebből pedig egyenes arányosan következik, hogy a válogatott csapatban is ez lesz az utolsó játéka.

Kroos úgy nyilatkozott, hogy a csúcson szeretné befejezni. A BL-győzelem már összejött neki klubszinten, a válogatottal is megvan a végső győzelemre minden esélye. Kora és teljesítménye alapján bőven tudna még a legfelsőbb szinteken futballozni. Nyomottsága, eleganciája és labdakezelése pótolhatatlan. Ő maga a német precizitás.

„Rengeteget elmond az is róla, hogy 92 százalék felett volt az összes szezonjában a passzpontossága, ami egy egészen ‘agyeldobós mutató’ – főként középpályásként. Nincs még egy ilyen játékos véleményem szerint a világon.” – mondta a szakértő, aki szerint a német válogatott is sokkal jobb lett általa az idei Európa-bajnokságon.

Érdekesség, hogy Kroos-szal egyébként nem is kellett volna találkoznunk az idei Eb-n, 2021-ben ugyanis lemondta a válogatottságot, miután nagyon keserűnek nevezte az angolok ellen játszott 0–2-t.

„A 2021-es Európa-bajnokságon 280 sikeres passza volt a csoportkörben, ami a legtöbb volt a kategóriájában. Ezen az Eb-n 324-nél jár, azaz nemhogy visszaesett, hanem csúcsokat döntöget. Az Eb-csoportkörök történetének valaha volt öt legjobb mutatójából három – köztük a két legjobb mutató, ami a legtöbb sikeres passzt illeti – Kroos neve mellé van bevésve. Ez leginkább azt erősíti meg, amit imént mondtam. Játékintelligencia, nyugodtság, technikai tudás – Kroos mindezeket a legmagasabb szinten birtokolja. Ez unikális.” – árulta el Dávid, aki szerint a sportoló a visszavonulása után a családjával és a saját nevével fémjelzett akadémiával fog majd időt tölteni a továbbiakban.

Manuel Neuer

 Getty Images)

Bár már évek óta megvan Manuel Neuer utódja, mégis hiányozni fog csapatának (Fotó: Getty Images)

A másik német játékos, akinek valószínűleg az idei lesz az utolsó Európa-bajnoksága, az a 38 éves Manuel Neuer. A szakértő szerint az emblematikus kapus távozásával is veszíteni fog valamennyit a válogatott, habár neki van méltó utódja Marc-André ter Stegen személyében – aki öt világversenyt ült végig úgy, hogy egyetlenegy játékpercet sem kapott Neuer mögött.

„A németeknek mindig is nagyon erős kapusaik voltak, ter Stegen is közéjük tartozik. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a két év múlva esedékes világbajnokságon már ő fogja védeni a német kaput.”

Thomas Müller

 Getty Images)

Egy sokoldalú játékos búcsúzhat a német válogatottól (Fotó: Getty Images)

Úgy tűnik nehéz évek várhatnak a német válogatottra, ugyanis egy harmadik játékos is búcsúzhat hamarosan a csapattól. Thomas Müller 34 évesen járhat talán utoljára játékosként az Eb-n a szakértő szerint.

„Ő az a játékos, akinél – a helyezkedésen túl – nem nagyon tudod megmondani, hogy miben kiemelkedő. Mindeközben egy hatalmas egyénisége mind a válogatottnak, mind a Bayern Münchennek. Pár éve az EA Sports is egy egyedi összpontszámot kellett generálnia az egyik játékához, mert első ránézésre egyes készségekben sem kiemelkedő, így az ebből kapott összpontszáma is elenyésző volt a vele egy klubban szereplőkéhez képest. A foci hétpróbása, a német futball legendája, nem mellesleg a 2010-es vb gólkirálya.”

Olivier Giroud

 Getty Images)

Egy igazi rekordert veszíthet el a francia válogatott (Fotó: Getty Images)

A 37 éves játékos egy ˝ősi darabja˝ a francia válogatottnak, ráadásul ő a francia válogatott gólrekordere. Dávid szerint azonban mégsem sikerült megkapnia sosem azt a megbecsültséget a nemzetétől, amelyet megérdemelt volna és úgy tűnik, már nem is nagyon lesz lehetősége megszerezni azt, ugyanis biztosra vehetően az idei lesz számára az utolsó Európa-bajnokság.

„Nem a leglátványosabb futballra képes játékosok közé tartozik, az átlagnál magasabb, lassabb, de aligha a véletlen műve, hogy olyan csapatokban is megfordult, mint az Arsenal, a Chelsea, vagy az AC Milan, ahogyan az sem, hogy ő a válogatott gólrekordere”

 A világbajnok és Nemzetek Ligája győztes Olivier Giroud a németországi Európa-bajnokság után biztosan nem játszik többet a válogatottban, visszavonulását pedig az alábbi gondolatokkal indokolta:

Helyet kell engednünk a fiataloknak. Nekem arra is figyelnem kell, hogy ne terheljem túl magam. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Mindig is mondtam, hogy abbahagyom, amikor a testem jelez. Azt hiszem, még van két jó évem, amit Amerikában töltök el. De ami a francia nemzeti csapatot illeti, azt hiszem, ez lesz a vége.

Mielőtt azonban mindez bekövetkezne, egy szép korona lenne számára, ha 24 év után újra hozzásegíthetné Franciaországot ahhoz, hogy egy újabb Eb győzelmet tudhassanak magukénak.

N’Golo Kanté

 Getty Images)

A Föld 71 százalékát víz borítja, a többit pedig Kanté! (Fotó: Getty Images)

A szaúdi liga tagjaként válogatták be a francia válogatottba a 33 éves Kanté-t, akinek esetleges távozásával egy korszakos egyéniségét veszítheti el az országa. Szerénysége ellenére ugyanis hatalmas játékos, aki egy kis túlzással még azért is bocsánatot kért, hogy világbajnok lett.

„Viszonylag nagy meglepetésként hatott, hogy be a szaúdi ligából behívta őt Deschamps, ő azonban rácáfolt kétkedőkre és a kritikusokra, mert a franciák eddigi két mérkőzésén is őt választották a meccs emberének – lényegében a pálya minden szegletében jelen van, nyomást helyezve ezzel az ellenfelekre.

Ugye van is az a mémként elhíresült mondás, hogy: „a Föld a 71 százalékát víz borítja, a többit pedig N’Golo Kanté – utalva ezzel elképesztő munkabírására. Tényleg mindenhol jelen van, lényegében kullancsként tapad az ellenfelekre, vagy fedezi a passzsávokat, labdát szerez.

Pont annyit vállal magára, amennyit kell: Összeszedi a labdát, leosztja és tartást ad a csapatnak. Ha futóteljesítményről beszélünk, akkor mindig a Kanté neve ugorhat be, ahogy mondani szokás ‘duplatüdejű’ játékos.”

Antoine Griezmann

 Getty Images)

Egy nehéz időszak után tért vissza hamvaiból a legenda (Fotó: Getty Images)

Dávid szerint előfordulhat, hogy a 33 éves Antoine Griezmann számára is a 2024-es Európa-bajnokság lehet az utolsó. Bár a francia sok mindenre használható, sajnálatos módon voltak nehezebb korszakai. Az Atlético Madrid-ban azonban úgy tűnik újra magára talált.

„A francia utánpótlásban hatalmas a potenciál és mindig feltűnnek nagyobbnál-nagyobb tehetségek. Hogy mást ne említsek, ezt jól mutatja, hogy BL-győztes játékosok ülnek náluk a kispadon.”

Luka Modrić és Ivan Perišić

 Getty Images)

Luka Modric hosszú éveken át szívvel-lélekkel játszott a pályán (Fotó: Getty Images)

A horvátoknak is valószínű lesz kiktől búcsúzniuk. A 38 éves Luka Modrić esetében is előfordulhat, hogy a 2024-es Európa- bajnokság lesz számára az utolsó, amelyen még játszik, hasonlóan Ivan Perišićhez, aki 35. életévében jár.

„Perišić karrierje már leszállóágban van, lehetséges, hogy már a világbajnokságon sem lesz ott. Bár játszott a mostani Eb-n, nincs akkora hatással már a csapatra, mint Modrić, aki megkerülhetetlen tagja a Vatreninek. Perišićet már csak epizódszerepekre teszi be Zlatko Dalic a csapatba. Modric 2008-ban az osztrákok elleni góljával a válogatott történetének legfiatalabb Eb-gólszerzője lett, a mostani tornán pedig az olaszoknak talált be, amivel meg a legidősebb gólszerző lett. 2018-ban megkapta az Aranylabdát, az elmúlt húsz év egyik legnagyobbja.” – árulta el Dávid, aki szerint az idei Eb-n már igencsak látszik a horvátokon, hogy generációváltás előtt álnak, bár az is tény, hogy nem volt könnyű dolguk, ugyanis az úgynevezett ˝halálcsoportba˝ kerültek. Mindezek ellenére azonban van jövője a válogatottnak, ugyanis van egy-két olyan játékosuk, akik fiatalként is magas szintet képviselnek.

Robert Lewandowski

 Getty Images)

Ronaldo és Messi után a lengyel játékos a legnagyobb gólkirály (Fotó: Getty Images)

Úgy tűnik búcsúzni kényszerülhetünk majd a lengyel futball 35 éves gólrekorderétől is, akinek szintén az idei Eb lehet az utolsó Európa-bajnoksága.

„Kevés olyan lengyel játékos van az egyetemes futball történetében, aki a topcsapatok valamelyikében ‘futkározik, vagy futkározott’. Lewandowski mögött remek karrier áll. Az elmúlt években csak Ronaldo és Messi tudta felvenni vele a versenyt a gólokat tekintve. A BL örökranglistáján Ronaldo és Messi mögött harmadik, de lényegében századra pontosan ugyanolyan gólátlaggal bír, mint a két űrlény. Cristiano Ronaldónak 140, Messinek 129, Lewandowskinak pedig 94 találata van, miközben a válogatottnak is ő a gólrekordere a maga 82 találatával, aminél nemzetközi szinten csak hárman, Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku és Puskás Ferenc szerzett többet a saját nemzeti csapatában” – fejtette ki lapunknak a szakértő, aki szerint Lewandowski Aranylabdát érdemelt volna, azonban a koronavírus járvány keresztülhúzta a rajongók számításait.

Kasper Schmeichel, Christian Eriksen, Simon Kjaer

 Getty Images)

Christian Eriksen szívszorító története körbejárta az egész világot (Fotó: Getty Images)

Épp úgy, mint a horvátoknál, a dánoknál is vannak olyanok, akiknek az idei lehet az utolsó tornája, a 37 éves Kasper Schmeichel, a 35 éves Simon Kjaer és a 32 éves Christian Eriksen személyében.

„Mindhármukkal nagyot veszít a futball világa. Kasper Schmeichel a legendás egykori labdarúgó, Peter Schmeichel fia. Volt is egyébként az idei Eb-n egy olyan pillanat, amikor az egyik televíziós társaságnak az alkalmazottjaként a ˝nagy” Schmeichel interjúztatta a fiát.”

Eriksen korszakos egyénisége a dán labdarúgásnak. Neve sokaknak onnan is lehet ismerős, hogy 2021-ben az Eb-n az ő szíve állt le a finnek elleni mérkőzésen. A borzasztó eset után ismét edzésbe állt, a szabályok miatt azonban műszívvel nem játszhatott Olaszországban. A Brentfordnál egy dán edző, Thomas Frank kezei alá került, manapság pedig a Manchester United csapatát erősíti. Mentalitásáról azt hiszem ez mindent elmond.

Kikben van a jövő?

Szoboszlaiban a jövő? (Fotó: Getty Images)

Szoboszlaiban a jövő? (Fotó: Getty Images)

Bár biztosan fájó lesz a labdarúgás világa számára, ha egyszer ezek a kiválóságok elhagyják a pályát – és akkor még meg sem említettük a spanyoloknál Jesús Navas, Nacho és Dani Carvajal nevét –, a szakértő szerint nagy ígéretek kerülhetnek hamarosan még inkább a reflektorfénybe.  Ilyen például Florian Wirtz, Lamine Yamal, Arda Güler és Szoboszlai Dominik is. Előre azonban nem lehet semmit sem biztosan mondani, ugyanis egy sérülés vagy egy váratlan eset bármikor átírhatja az eseményeket.

„Egy biztos, az említett neves sportolók távozásával sokat veszít a labdarúgás. Ugyanakkor Pelé, Maradona, Platini, Ronaldo, Zidane vagy Beckham is befejezte, most sem kell senkinek a kardjába dőlnie, mert új tehetségek mindig is lesznek. Én pedig már alig várom, hogy megmutassák magukat!”

The post Pótolni bárkit lehet! Vagy talán mégse? – Világklasszisoktól búcsúzhatunk az idei Eb után first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!