Putyin azon gondolkodik, hogy milyen jó lenne rakétákkal teletelepíteni a világot

2 napja ezelőtt 6



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Oroszországnak folytatnia kell a közepes és rövid hatótávolságú, nukleáris tölteteket szállítani képes rakéták gyártását, majd el kell gondolkoznia azon, hogy hova telepítse őket, mondta Vlagyimir Putyin a Reuters szerint. Az ötlettel az orosz elnök arra reagált, hogy az Egyesült Államok hasonló rakétákat szállított Európába és Ázsiába.

A Reuters szerint ezzel végleg megszűnne mindaz, ami a hidegháború legjelentősebb fegyverellenőrzési szerződéséből megmaradt, és félő, hogy a világ két legnagyobb atomhatalma Kínával együtt új fegyverkezési versenybe kezd.

A közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést (INF) Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan írták alá 1987-ben, amikor megegyeztek arzenáljaik csökkentéséről. Az Egyesült Államok Donald Trump elnöklése alatt, 2019-ben rúgta fel a szerződést, arra hivatkozva, hogy Moszkva megsérti a megállapodásban foglaltakat.

Putyin korábban azt ígérte, nem gyártanak a szerződés hatálya alá tartozó rakétákat, ám miután az Egyesült Államok belefogott, állítása szerint úgy érezte, nem maradhat tétlen. „Úgy tűnik, el kell kezdenünk gyártani a csapásmérő rendszereket, majd a tényleges helyzet alapján döntést kell hoznunk arról, hogy ha a biztonságunkhoz szükséges, akkor hol helyezzük el őket” – mondta.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!